• Головна
  • Україна
  • Троє колишніх народних депутатів втекли з України під виглядом волонтерів через систему «Шлях»

Троє колишніх народних депутатів втекли з України під виглядом волонтерів через систему «Шлях»

Троє колишніх народних депутатів втекли з України під виглядом волонтерів через систему «Шлях»

Україну покинули Сергій Кацуба, Олександр Третьяков і Олександр Зац

Трьох колишніх депутатів Верховної Ради України виявили серед чоловіків, які після початку повномасштабного вторгнення виїхали з країни і більше не повернулися. Сергій Кацуба, Олександр Третьяков та Олександр Зац втекли за кордон, скориставшись системою «Шлях» під виглядом волонтерів.

Як йдеться в розслідуванні NGL.media, екснардеп Сергій Кацуба 6 липня 2022 року перетнув пункт пропуску «Угринів» на кордоні з Польщею на Mercedes-Benz GLE 350D з номерними знаками КІ0001РІ. В Україну, за даними журналістів, Сергій Кацуба так і не повернувся.

За два тижні до перетину ним кордону Мінінфраструктури внесло його дані до системи «Шлях» як водія-перевізника гуманітарних вантажів. Причому надати дозвіл на виїзд Кацуби клопотав не благодійний фонд чи громадська організація, як це буває зазвичай, а київське ТОВ «Мікс Тревел Групп ЛТД». У липні 2023 року директора цієї фірми Сергія Бойка засудили до п'яти років умовно за участь у схемі незаконного виїзду ухилянтів за кордон. За даними джерел NGL.media, насправді Бойко був не головним організатором схеми.

Нинішнє місце перебування Кацуби не відоме. Раніше він викладав в Instagram фото закордонного відпочинку з родиною, але останні два роки там «тиша». На прохання журналістів прокоментувати обставини свого виїзду з України екснардеп не відповів.

Зауважимо, що брати Сергій та Олександр Кацуби за часів Януковича обіймали керівні посади в «Нафтогазі України», а старший, 44-річний Сергій також обирався до парламенту від нині забороненої «Партії регіонів». Після Євромайдану брати стали фігурантами низки кримінальних справ про розкрадання в «Нафтогазі».

Ще один колишній парламентар – 53-річний Олександр Третьяков залишив Україну 19 квітня 2022 року. Він чотири рази обирався до Верховної Ради від «Нашої України» та «Блоку Петра Порошенка», але на виборах 2019 року програв представнику «Слуги народу» Миколі Тищенку.

У березні-квітні 2022 року Третьяков розповідав, що завозить з-за кордону автомобілі для ЗСУ, передає захисникам бронежилети, шоломи та рації. Але вже за кілька тижнів його публікації змінилися на репости новин, привітання зі святами та слова подяки ЗСУ, зауважують розслідувачі. Тим часом восени журналіст Михайло Ткач опублікував фото Третьякова з Парижа.

Організація «Народна самооборона Львівщини», за поданням якої Третьякова внесли в систему «Шлях», заявляє, що екснардеп її обдурив. Як розповів голова організації Артем Хмиз, Третьяков сам звернувся до них і попросив допомогти йому привезти вантаж для ЗСУ, однак у результаті банально обдурив волонтерів і не повернувся.

«Я з ним спілкувався. Я йому пояснив, що він створив проблеми цим своїм виїздом і нашій організації, яка раніше не мала таких проблем, і що його статус не дозволяв би йому такого робити. На що він мені сказав, що і далі робить хороші речі, просто згідно з певними обставинами сімейного характеру та певними проблемами зі здоров’ям йому саме зараз там необхідно бути. Але він обов’язково повернеться і готовий пояснити свою позицію і журналістам, і органам влади, і всім», – сказав волонтер.

Журналісти зателефонували Третьякову на WhatsApp, але почувши запитання, експарламентар послався на зайнятість і попросив перетелефонувати ввечері. Але потім на дзвінки більше не відповідав і відписав, що «немає сенсу в розмові».

Пізніше екснардеп все ж уточнив письмово, що насправді він не жив в Україні ще задовго до початку війни, проте повернувся в березні та знову виїхав у квітні 2022 року — і що «допомагав, допомагаю і допомагатиму далі Україні незалежно від того, де живу». Але на уточнююче запитання жодного прикладу своєї допомоги після 19 квітня 2022 року так і не навів.

Третій утікач, колишній нардеп-"регіонал" 47-річний Олександр Зац після вторгнення РФ теж нібито подався к волонтери. У червні 2022 року Херсонська ОВА двічі вносила його до системи «Шлях» як волонтера, хоч повторний дозвіл йому і не знадобився — 27 червня Зац виїхав з країни через пункт пропуску «Лужанка» на кордоні з Угорщиною і більше не повертався.

При цьому екснардеп залишається головою Федерації настільного тенісу України. 20 серпня 2022 року він брав участь у конгресі Європейського союзу настільного тенісу, який проходив у Мюнхені.

У березні 2023 року Олександр Зац підтримував українських тенісистів на змаганнях у Берліні, в червні — у Кракові. У коментарях підписники обурюються, мовляв, чи пам’ятає він, коли востаннє був на Батьківщині.

Йому допомогла виїхати ГО «Українська націонал-патріотична молодь» зі Львова, яка надсилала звернення Херсонській ОВА. Голова організації Петро Рапіта сказав журналістам, що Зац нібито повертався й привозив якісь тактичні речі для ЗСУ. Він також пообіцяв підготувати письмовий коментар і надати копії митних декларацій, але в обумовлений день нічого не надіслав, пояснивши, що в юридичному відділі «багато захворіли на ковід». На подальші спроби отримати коментар Рапіта вже не відповів. Не відповів на дзвінки та повідомлення й сам Олександр Зац.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності