• Головна
  • Україна
  • Відсьогодні власники зруйнованого житла зможуть отримати виплати компенсацій

Відсьогодні власники зруйнованого житла зможуть отримати виплати компенсацій

Фото умовне, ілюстративне

Вже понад півтори тисячі людей можуть обміняти сертифікат на житло

Від середи, 27 грудня, в Україні розпочали виплату компенсацій українцям, які втратили житло через війну. Станом на сьогодні у Мінвідновлення схвалили понад 1636 заявок на суму понад три мільярди гривень, повідомив віцепрем’єр-міністр з відновлення — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Відтепер кожен, хто вже отримав житловий сертифікат, через застосунок “Дія” може забронювати кошти для купівлі будинку або квартири. Бронювання коштів потрібне, аби система знала, що людина планує придбати житло. Протягом п’яти робочих днів після подання заявки людині надійде підтвердження в застосунку “Дія”. Упродовж наступних 30 днів потрібно оформити угоду купівлі-продажу нового житла.

До укладання угоди про придбання житла за сертифікатом потрібно припинити право власності на той об’єкт нерухомості, який був зруйнований. Це можна зробити у нотаріуса, який має повноваження державного реєстратора, або в ЦНАПі. Ця процедура вимагатиме наступних дій:

  • заява,
  • документ, що засвідчує право власності,
  • техзвіт про повне знищення майна, який видає комісія органів місцевого самоврядування.

Кубраков зазначив, що можна придбати будь-яку квартиру чи будинок — первинну або вторинну нерухомість, у будь-якому регіоні країни, незалежно від того, де знаходиться зруйноване житло. Водночас якщо вартість нової нерухомості вища, ніж вартість сертифіката, можливо доплатити з власних коштів.

“Разом з тим, можна об’єднати кілька сертифікатів для придбання одного об’єкту нерухомості. Якщо вартість нерухомості менша, ніж номінал сертифіката, різницю ви зможете отримати вже з прийняттям процедури стягнення репарацій з РФ”, — розповів Олександр Кубраков. За його словами, станом на сьогодні сформовано 1636 сертифікатів на суму понад три мільярди гривень.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності