• Головна
  • Україна
  • Російські хакери твердять, що отримали особисті дані мільйонів клієнтів Kyivstar

Російські хакери твердять, що отримали особисті дані мільйонів клієнтів Kyivstar

Російські хакери твердять, що отримали особисті дані мільйонів клієнтів Kyivstar

Російські хакери з групи “Сонцепек” взяли на себе відповідальність за атаку на сервери українського мобільного оператора

Російські хакери з групи “Сонцепек” взяли на себе відповідальність за атаку 12 грудня на сервери українського мобільного оператора Kyivstar. Інформація про це зʼявилася у Telegram-каналі хакерів.

Зловмисники нібито знищили 10 тисяч комп'ютерів, понад чотири тисячі серверів, усі системи хмарного зберігання даних і резервного копіювання. “Ми атакували Kyivstar, тому що компанія забезпечує зв'язком ЗСУ, а також державні органи й силові структури України”, — вказано у повідомленні.

Також вони твердять, що їм дісталися особисті дані клієнтів компанії: ПІБ, паспортні дані та адреси. Йдеться про мільйони записів. Крім того, нібито було знищено бекапи — на доказ цього хакери надали скріншоти резервного копіювання, взятого під контроль сервера.

Як зазначили в СБУ, українські кіберфахівці продовжують роботи з відновлення мережі після вчорашньої хакерської атаки. За попередніми розрахунками, 13 грудня планується відновити фіксований інтернет для домогосподарств, а також розпочати запуск мобільного зв’язку та інтернету.

Українські спецслужби також твердять, що хакерське угруповання “Сонцепек” є підрозділом Головного управління Генштабу Збройних сил РФ. Воно розпочало працювати цього року і не вперше атакує Україну, відзначає “Бабель”. Угруповання брало на себе відповідальність за атаки на локальну мережу Міністерства розвитку громад та територій, сайт “24 каналу”, провайдерів, таких як Gigabit-net та Znet, сайти “Гордон” і “Суспільне”.

Видання dev.ua раніше аналізувало діяльність “Солнцепека”. Його атаки значної шкоди раніше не завдавали. Проте угруповання може асоціюватися з елітним підрозділом хакерів ГРУ Sandworm. Саме воно поширювало вірус NotPetya, який знищував дані на комп'ютерах комерційних та урядових структур у всьому світі, завдавши лише однією диверсією збитків на млрд. У 2020 році Міністерство юстиції США звинуватило шістьох російських хакерів із Sandworm у кібератаках в Україні, США, Франції та Південній Кореї. Усі вони офіцери ГРУ — це Юрій Андрієнко, Сергій Детистов, Павло Фролов, Анатолій Ковальов, Артем Очиченко та Петро Пліскін.

Нагадаємо, що у вівторок, 12 грудня, стався технічний збій у роботі мобільного оператора Kyivstar. Зникли зв’язок та інтернет. Під час спроби зробити дзвінок абоненти чують у відповідь — "мобільна мережа недоступна", а на екрані телефона з’являється напис “очікування мережі”. Керівництво компанії заявило, що в мережі Kyivstar стався технічний збій і що спеціалісти компанії працюють над його усуненням.

Згодом у компанії Kyivstar визнали, що масштабний технічний збій у мережі стався через "потужну хакерську атаку". "Вранці 12 грудня мережа зв’язку Kyivstar стала мішенню потужної хакерської атаки, що стала причиною технічного збою, у результаті якого тимчасово недоступні послуги зв'язку та доступу до Інтернету", — повідомили у пресслужбі. Зазначається, що задля фіксації "наслідків протиправних дій" компанія залучила правоохоронців та спеціальних державних служб, які наразі працюють в офісі компанії. "Станом на зараз відомо, що персональні дані абонентів не скомпрометовані. На цей час фахівці оператора працюють над усуненням наслідків хакерської атаки для якнайскорішого відновлення зв’язку та надання сервісів", — додали пресслужбі. Крім того, компанія обіцяє надати "компенсацію абонентам, які не мали зв'язку або не могли скористатися сервісами оператора".

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності