• Головна
  • Україна
  • На Рівненщині в незаконних копачів бурштину вилучили каміння на майже 4,5 млн грн

На Рівненщині в незаконних копачів бурштину вилучили каміння на майже 4,5 млн грн

Фото: Нацполіція

Зловмисникам загрожує до семи років ув’язнення з конфіскацією майна

На Рівненщині поліцейські викрили злочинне угруповання, учасники якого незаконно викопували та скупали якісний бурштин-сирець. Семеро спільників, серед яких був депутат ОТГ, налагодили мережу мініцехів з обробки каміння для подальшого його продажу за кордон. Про це повідомила Нацполіція у понеділок, 11 грудня.

За даними правоохоронців, до складу злочинного угруповання входили семеро осіб, серед яких був депутат однієї з територіальних громад. Всі зловмисники — мешканці Сарненського та Рівненського районів. Діяльність злочинців мала кілька напрямків: незаконний видобуток бурштину, скупка каміння, обробка та збут.

Каміння зловмисники видобували на територіях природного заповідника та Клесівського лісового господарства. Під час видобування бурштину спільники використовували небезпечну для навколишнього середовища технологію гідрозмиву ґрунту.

Окрім того, злочинці скуповували бурштин-сирець в інших перевірених копачів. Придбаний та видобутий камінь обробляли в підпільних майстернях.

Аби не привертати до себе увагу, деякі з учасників організували мініцехи у своїх помешканнях: завозили бурштин невеликими партіями, решту зберігали у своїх спільників. Задля конспірації зловмисники спілкувалися між собою за допомогою рацій. Оброблений бурштин збували за кордон.

Правоохоронці викрили трьох учасників групи на місці нелегального видобутку бурштину. Поблизу знайшли саморобні помпи з приєднаними шлангами та вириті ями.

Під час обшуку в незаконних копачів вилучили понад 200 кілограмів бурштину-сирцю, мотопомпи кустарного виробництва, знаряддя для видобування та обробки каміння, автомобілі, квадроцикл, радіостанції та чорнові записи. За попередніми даними, вартість каміння становить майже чотири з половиною мільйони гривень. 

Вирішується питання про накладення арешту на вилучене майно та повідомлення учасникам групи про підозру. Зловмисникам загрожує до семи років ув’язнення з конфіскацією майна.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності