• Головна
  • Україна
  • В українських учнів зафіксували зниження математичної та читацької грамотності

В українських учнів зафіксували зниження математичної та читацької грамотності

В українських учнів зафіксували зниження математичної та читацької грамотності

15-річні підлітки часто не вміють на практиці застосувати здобуті у школі знання

Понад 40% школярів в Україні не мають базового рівня математичної й читацької грамотності, а дітям з сіл треба на 4-5 років довше вчитися, щоб досягти рівня учнів у містах, свідчать результати масштабного освітнього дослідження PISA за 2022 рік, яке проводять у школах по всьому світу і результати якого стали відомі 5 грудня цього року.

Дослідження перевіряє, як 15-річні учні вміють застосовувати на практиці отримані у школах знання. Його проводять раз на три роки, й Україна вже вдруге бере в ньому участь.

Результати PISA показали, що за чотири роки навчання в умовах пандемії та війни українські діти стали гірше читати і рахувати. За даними PISA, 42% українських підлітків не можуть зробити базові розрахунки. У 2018 році таких було 36%.

«Такі діти можуть виконувати елементарні арифметичні операції, але не здатні застосовувати їх для розв’язання практичних завдань. Наприклад, прорахувати відсотки за кредитами», — пояснила керівниця Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко, яку цитує BBC.

Лише 58% українських учнів досягли базового рівня математичної грамотності. Дослідження показало, що кращі результати з математики мають учні, які свого часу ходили до дитячого садка щонайменше два роки, не пропускали навчання протягом трьох місяців поспіль, а також ті, хто витрачав на виконання домашнього завдання більш ніж годину на день.

Приклади завдань з математики, які виконували учасники PISA: розставити меблі у кав’ярні у залежності від площі приміщення і розміру меблів, порахувати швидкість обертання колеса огляду, визначити зростання рівня викидів CO2 протягом певного часу.

Також дослідження показало, що 41% українських дітей віком 15 років не мають базового рівня читацької грамотності. Це означає, що вони не отримують належний обсяг інформації з тексту і не завжди роблять правильні висновки з нього, пояснила Вакуленко.

Завдання PISA — перевірити, чи учні здатні прочитати та зрозуміти великі об’єми текстів, говорять автори дослідження. За словами Вакуленко, результати нинішнього дослідження свідчать, що 41% школярів в Україні не можуть працювати з великими обсягами текстів, не завжди здатні проаналізувати зміст та структуру тексту. У 2018 році цей показник складав 26%.

Освітні втрати українських учнів у галузі читання можна оцінити майже двома роками навчання. Тобто зараз 15-річним підліткам потрібно вчитися на два роки більше, щоб досягти рівня читання їхніх однолітків у 2018 році.

За результатами PISA 2022, досягли базового рівня читацької грамотності 59% українських учнів. Лише 30% дітей в Україні мають високий рівень читацької грамотності. Тобто можуть знайти і критично оцінити великі об’єми інформації з текстових і не текстових джерел — графіків чи карт.

Дослідження PISA дає змогу порівняти системи освіти різних країн світу, адже учні з усього світу виконують одинакові тестові завдання – наприклад, розраховують площу підлоги у кав’ярні, чи втрату води у тілі спортсмена під час бігу у спеку. Українські 15-річні підлітки знають математику краще і мають вищі показники з читання та у природничо-наукових дисциплінах, ніж їхні однолітки у Грузії, Болгарії, Молдові, Греції, Катарі. Проте відстають у цьому від польських, естонських та словацьких школярів. Середній бал з математики в Україні — 441.

Найкращі показники з математики у світі, за даними PISA, мають учні з Сінгапуру — 575 балів. Далі йдуть Китай — 547, Японія — 536, Південна Корея — 527 та Естонія — 510.

Найгірше знають математику у Гватемалі — 344, у Парагваї — 338, у Камбоджі — 336.

У читанні українські школярі відстають майже на два з половиною роки від своїх однолітків з країн Організації економічного співробітництва і розвитку. ОЕСР — це 37 країн світу, більшість з яких є країнами з високим доходом громадян. Це більшість держав Європейського Союзу, США, Австралія, Швейцарія, Норвегія, Південна Корея, Японія.

Найкраще діти читають у Сінгапурі — 543 бали, в Ірландії — 516, у Японії — 516 і у Південній Кореї — 515. В Україні середній бал за читання – 428.

Найгірше у світі читають у Марокко — 339, в Узбекистані — 336, Камбоджі — 329.

PISA — це програма міжнародного оцінювання учнів, яке майже 30 років тому започаткувала Організація економічного співробітництва і розвитку. Оцінювання відповідає на питання, що знають, і що вміють 15-річні підлітки. PISA не перевіряє, чи засвоїли учні освітню програму, а оцінює, наскільки вони здатні використовувати здобуті знання в реальному житті — порахувати комунальні тарифи, витрати на мобільний зв'язок, витрати матеріалів на ремонт у крамниці.

Тестування майже 4 тисяч учнів з 164 закладів освіти показало, що Україна за чотири роки з часу минулого дослідження пережила масштабні освітні втрати. За стандартами PISA, вони еквівалентні одному року навчання з математики, двом рокам — із читання та пів року навчання з природничо-наукових дисциплін.

Через війну оцінювання проводили лише у 18 регіонах України. Це відбувалося в жовтні, у період масштабних російських ракетних ударів по Україні та блекаутів, до яких вони призвели. На думку Тетяни Вакуленко, ця обставина могла призвести до гірших результатів тестів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності