• Головна
  • Україна
  • У Києві викрили злочинців, які незаконно відібрали 16 іпотечних квартир

У Києві викрили злочинців, які незаконно відібрали 16 іпотечних квартир

Фото: Офіс Генерального прокурора

Зловмисники завдали шкоди власникам квартир майже на 1 млн доларів США

У Києві поліція та прокуратура викрили учасників злочинної організації, які відібрали 16 квартир, узятих в іпотеку, у їх власників. Протягом шести років злочинці викупали в банків залишки за кредитними договорами, після чого оформлювали іпотечні квартири на своїх родичів. Водночас справжніх власників квартири злочинці намагалися виселити силою. Про це повідомили в Офісі Генерального прокурора в понеділок, 4 грудня.

За даними поліції, злочинну схему з привласнення квартир у Києві організували 13 осіб. Серед них — керівник комерційної структури, адвокати, сім нотаріусів, державні реєстратори та цивільні особи. Також злочинці долучали до протиправної діяльності спільників.

“Свого часу потерпілі брали у банку іпотечні кредити, предметом яких були квартири у Києві. Під час ліквідації фінансових установ спеціально створене учасниками незаконної оборудки комерційне підприємство викупило залишки за кредитними договорами, не сповістивши позичальників про зміну іпотекотримача, графіки та строки погашення кредитів”, — розповіли в прокуратурі.

Злочинці переоформлювали квартири на родичів упродовж кількох днів з моменту придбання права вимоги за кредитними договорами. Для створення вигляду того, що потерпілим повідомили про зміни у законний спосіб, зловмисники підробили відповідні поштові документи.

Як зазначили в поліції, деякі власники іпотечних квартир отримали листи, в яких їм пропонували виплатити півтора мільйона гривень замість залишку боргу у 200 тисяч гривень. Також злочинці намагалися виселити власників житла силою, зокрема нападали біля квартири та чинили психологічний тиск.

“Фігуранти часто чекали, поки господарі будуть виходити з помешкання, або за їх відсутності вдиралися в квартиру, змінювали замки. Як правило, так званий силовий блок складався з 10-15 осіб. Крім того, зловмисники підселяли до захоплених помешкань сумнівних квартирантів, які створювали жахливі умови та додатковий психологічний тиск для власників осель”, — повідомили в Нацполіції.

Виселяли мешканців на підставі нібито продажу житла попри відсутність відповідного судового рішення. Серед постраждалих власників квартир — двоє військових, люди похилого віку та неповнолітні спадкоємці померлих боржників.

Протягом 2017-2023 років злочинна організація заволоділа щонайменше 16 квартирами киян. Заподіяна шкода власникам квартир складає майже 1 млн доларів США.

Наразі зловмисникам та їхнім спільникам повідомлено про підозру. Керівнику та одному з учасників злочинної організації обрано запобіжний захід — тримання під вартою, решті підозрюваних — заставу та домашній арешт.

Злочинцям, залежно від участі, інкриміновано порушення недоторканості житла, шахрайство, привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем, легалізацію майна, одержаного злочинним шляхом, створення, керівництво злочинною організацією та участь у ній, підроблення документів, печаток, штампів, бланків та їх використання, несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин та автоматизованих систем, зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності