Прикордонники не випустили Порошенка з України (відео)

Прикордонники визнали розпорядження спікера ВР про відрядження Порошенка недійсним, скриншот з відео

Петро Порошенко мав поїхати за кордон у відрядження, яке підписав голова Верховної Ради Руслан Стефанчук

Прикордонники не випустили за кордон екс-президента України, 58-річного народного депутата Петра Порошенка. Це сталося попри те, що політик мав відрядження, яке підписав голова Верховної Ради Руслан Стефанчук. Про інцидент на кордоні Порошенко повідомив у п’ятницю, 1 грудня.

«Знову театр абсурду на кордоні.

Маю підписане відрядження головою Верховної Ради, але прикордонники мене не пропустили. Я далекий від думки, що прикордонники діяли за власної ініціативи. Кожен може сам здогадатися, хто ж скасував документ, підписаний спікером парламенту», — написав нардеп на своїй сторінці у Facebook.

За словами Порошенка, у нього були заплановані десятки зустрічей у Польщі, а також у США.

«З поляками я мав говорити про зняття блокади наших перевізників на кордоні. З американцями — про забезпечення фінансування воєнної допомоги, яка майже вичерпалася цього року, під загрозою в майбутньому. А без неї нам росію не перемогти. Ситуація надзвичайно складна. Тому акцент в програмі — на проблемних республіканцях. Зірвано мою зустріч з новим спікером палати представників Джонсоном», — додав політик.

Водночас Порошенко назвав дії прикордонників, які не випустили його до Польщі, незаконними. Політик пояснив, що прикордонники визнали документ, який підписав Стефанчук, «недійсним, сфальсифікованим або скасованим». Водночас Порошенко наголосив, що скасувати розпорядження голови Верховної Ради може лише Верховна Рада, якщо за це проголосують щонайменше 226 народних депутатів.

Знову театр абсурду на кордоні.Маю підписане відрядження головою Верховної Ради, але прикордонники мене не пропустили. Я далекий від думки, що прикордонники діяли за власної ініціативи. Кожен може сам здогадатися, хто ж скасував документ, підписаний спікером парламенту. У Польщі та США у мене заплановані десятки зустрічей. З поляками я мав говорити про зняття блокади наших перевізників на кордоні. З американцями — про забезпечення фінансування воєнної допомоги, яка майже вичерпалася цього року, під загрозою в майбутньому. А без неї нам росію не перемогти. Ситуація надзвичайно складна. Тому акцент в програмі — на проблемних республіканцях. Зірвано мою зустріч з новим спікером палати представників Джонсоном. Тому те, що відбулося сьогодні на кордоні — це не дрібне шкідництво. Це — антиукраїнська диверсія. Це не просто перешкоджання дипломатичній роботі всієї моєї команди. А, на жаль, удар по обороноздатності України.

Posted by Петро Порошенко on Thursday, November 30, 2023

Речник Державної прикордонної служби Андрій Демченкно в коментарі «Укрінформу» повідомив, що Порошенка не випустили за кордон, оскільки його відрядження було скасовано.

«Відносно народного депутата, про якого ви цікавитесь, у прикордонників наявне підтвердження, що його відрядження за кордон скасоване. Саме тому його було не пропущено через державний кордон України», — сказав речник.

Згодом Адвокати Порошенка повідомили, що розпорядження Стефанчука скасував його заступник Корнієнко на підставі свого ж листа. У зв’язку з цим, вони анонсували судові позови проти всіх причетних до цього інциденту.

Сам Корнієнко в ефірі національного телемарафону сказав, що скасував міжнародне відрядження нардепа і 5-го президента України Петра Порошенка після отримання листа з грифом «Для службового користування», зміст якого він не може розголошувати.

«Він вказував як основну підставу – участь у непарламентському заході, партійному форумі Міжнародного демократичного союзу, спільноти, в яку, напевно, входить «Європейська солідарність». Він писав, що паралельно з цим будуть якісь ще зустрічі високого рівня. За нашими внутрішніми принципами участь у партійних заходах допускається, але коли надійшов лист ДСК, який я не можу коментувати, ми вимушені були скасувати це відрядження», — сказав Корнієнко, якого процитувала «Українська правда».

Нагадаємо, подібний інцидент стався з Порошенком у травні 2022 року, тоді прикордонники теж відмовилися його випустити. Утім, через кілька днів його все ж випустили за кордон.

П’ятому президенту — 58 років, він військовозобов’язаний та має звання майора запасу.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності