• Головна
  • Україна
  • Україна бойкотуватиме міністерське засідання ОБСЄ через російського міністра

Україна бойкотуватиме міністерське засідання ОБСЄ через російського міністра

Україна бойкотуватиме міністерське засідання ОБСЄ через російського міністра

Росію вперше від початку повномасштабної війни запросили на засідання міністрів закордонних справ країн-членів ОБСЄ

Делегація України не братиме участі в міністерському засіданні ОБСЄ, яке відбудеться з 30 листопада до 1 грудня включно у столиці Північної Македонії — місті Скоп’є — через присутність на ньому міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова. Про це у вівторок, 28 листопада, повідомило МЗС України.

Як наголошується в заяві, Росія послідовно руйнує ОБСЄ, зловживаючи правилом консенсусу. Вдаючись до шантажу та відкритих погроз, РФ систематично блокувала консенсус з ключових питань. Свавільним стало і блокування кандидатури Естонії на головування в ОБСЄ у 2024 році. Окрім цього, як нагадали в МЗС, росія незаконно затримала трьох українців — представників ОБСЄ, які перебувають у в’язницях вже понад 500 днів.

«Росія створила екзистенційну кризу в ОБСЄ та перетворила організацію на заручника своїх примх та агресії. За таких умов присутність російської делегації на міністерському засіданні на рівні міністра вперше після початку повномасштабного вторгнення Росії до України лише посилюватиме кризу, в яку Росія загнала ОБСЄ», — сказано в заяві.

«З огляду на це делегація України не братиме участі в міністерському засіданні ОБСЄ на рівні міністра закордонних справ. При цьому, Україна залишається відданою принципам ОБСЄ, готова і надалі працювати із партнерами з метою відновлення поваги до Гельсінського заключного акту, зокрема на основі втілення Формули миру президента України Володимира Зеленського», — додали у відомстві.

МЗС України наголосило на тому, що потрібно спільно працювати над порятунком ОБСЄ від Росії, а не надсилати сигнали про можливість повернення до форм співпраці, які існували до лютого 2022 року. МЗС також зазначило, що Росія — це держава, яка розв'язала наймасштабнішу з часів завершення Другої світової війни збройну агресію в Європі та грубо порушила всі принципи Гельсінського заключного акту.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності