• Головна
  • Україна
  • ДБР завершило розслідування щодо авіакатастрофи в Броварах, у якій загинув глава МВС Монастирський

ДБР завершило розслідування щодо авіакатастрофи в Броварах, у якій загинув глава МВС Монастирський

Фото: AP / Daniel Cole

П’ятьом посадовцям, які допустили відверті порушення правил безпеки руху та експлуатації гелікоптера, повідомили про підозру

ДБР завершило розслідування щодо авіакатастрофи, яка сталася 18 січня 2023 року у Броварах. Про це 27 листопада повідомили у ДБР. Раніше п’ятьом посадовцям, які допустили відверті порушення правил безпеки руху та експлуатації гелікоптера, повідомили про підозру. 18 січня внаслідок авіатрощі загинуло вище керівництво МВС, зокрема, міністр Денис Монастирський, його перший заступник Євген Єнін та державний секретар Юрій Лубкович.

Тепер підозрювані, потерпілі, а також їхні захисники можуть ознайомитися із матеріалами справи, які потім передадуть до суду.

Слідство встановило, що у січні 2023 року був запланований візит керівництва МВС України до Харківської та Дніпропетровської областей. Попри застереження внутрішніх інструкцій та вимог законодавства, посадовці ДСНС для перевезення делегації використали гелікоптер, який перебував на чергуванні для реагування на потенційні надзвичайні ситуації у Києві та області. Гелікоптер не мав дозвільних документів на виконання інших видів польотів.

Також командиру екіпажу не повідомили про метеорологічні дані по всьому маршруту запланованого руху, зокрема, про несприятливу погоду над Броварами. Екіпаж не мав відповідних допусків до польотів у складних метеоумовах, а жоден з посадовців відповідальних за безпеку польотів, не скасував чи не переніс політ.

Через погану погоду гелікоптер летів на гранично низькій висоті, яка навіть менша, ніж висота будівель на маршруті руху. Командир екіпажу побачив багатоповерховий будинок та почав його облітати, однак різко піднявся та втратив орієнтацію у просторі. Внаслідок чого гелікоптер зіткнувся із землею. При падінні вертоліт пошкодив дитячий садок, сусідні будівлі та припарковані авто.

Крім високопосадовців МВС та супроводжуючих їх осіб в авіатрощі загинуло чотири жінки та малолітня дитина, які саме прийшли у садочок. 31 особа, серед яких 13 дітей, отримали тілесні ушкодження різного ступеню тяжкості.

Посадовцям Управління авіації ДСНС та САЗ ОРСЦЗ повідомили про підозру у порушенні правил безпеки польотів. Начальнику служби безпеки польотів цього ж загону повідомлено про підозру за службову недбалість. Санкція статей передбачає покарання – позбавлення волі до 10 років.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності