• Головна
  • Україна
  • Українські жінки зможуть переносити початок допологової відпустки — МОЗ

Українські жінки зможуть переносити початок допологової відпустки — МОЗ

Фото ілюстративне

Вагітна зможе продовжити працювати після 30 тижня за власним бажанням, а початок допологової відпустки перенести

Відтепер вагітні жінки за власним бажанням зможуть розпочати декретну відпустку пізніше 30 тижня вагітності. Для цього потрібно подати заяву лікареві, який веде вагітність. Про це повідомило Міністерство охорони здоров’я у неділю, 12 листопада.

Нещодавно Верховна Рада прийняла Закон №3238-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей використання відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами». Згідно з ним, вагітні жінки, що працюють, можуть самостійно визначати дату початку декретної відпустки.

До ухвалення закону, лікар з початком 30 тижня вагітності формував пацієнтці медичний висновок про тимчасову непрацездатність (МВТН) за категорією «Вагітність та пологи». З цієї дати працівниця мала йти у декретну відпустку. На підставі МВТН формувався електронний лікарняний, який автоматично потрапляв до роботодавця.

Водночас жінка могла продовжити працювати, якщо цього хотіла. Однак тоді кількість днів декретної відпустки та розмір допомоги з вагітністю й пологами зменшувалися.

Після ухвалення закону вагітна жінка за власним бажанням зможе після 30 тижня вагітності визначити дату початку післяпологової відпустки. Якщо працівниця хоче розпочати відпустку з 30 тижня вагітності, то лікар сформує МВТН за замовчуванням. Однак якщо жінка планує працювати й після 30-го тижня, вона має подати заяву лікареві, який веде її вагітність, та зазначити в ній дату, з якої має бути сформований МВТН.

«Якщо в жінки стануться пологи до зазначеної в заяві дати, МВТН сформують з дати пологів. Такий процес не впливатиме на загальну тривалість МВТН і відпустки відповідно. Що, своєю чергою, не призводитиме до зменшення розміру допомоги з вагітності та пологів», — пояснили в МОЗ.

Варто зазначити, що при цьому загальна тривалість відпустки не може перевищувати сумарно 126 календарних днів, або 140 днів у разі народження двох і більше дітей та у разі передчасних чи ускладнених пологів.

Отже, за новим законом, вагітна може продовжити працювати після 30 тижня, а початок допологової відпустки перенести на більш зручний для неї період. Саме тоді й буде сформований МВТН і, відповідно, нараховуватимуться соціальні виплати.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності