• Головна
  • Економіка
  • З 29 липня жінки самостійно визначатимуть дату початку декретної відпустки

З 29 липня жінки самостійно визначатимуть дату початку декретної відпустки

вагітна жінка
Фото: Freepik

В Україні розширили права жінок щодо гнучкого використання декретної відпустки до та після пологів

 

Володимир Зеленський підписав Закон №3238-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей використання відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами», який передбачає можливість жінкам, що працюють, самостійно визначати дату початку декретної відпустки.

Відповідний закон опублікований у газеті «Голос України».

Зокрема, ним передбачається, що декретна відпустка, передбачена до пологів, може бути перенесена та використана жінкою частково або повністю після пологів, починаючи з дня пологів.

Варто зазначити, що при цьому загальна тривалість відпустки не може перевищувати сумарно 126 календарних днів, або 140 днів у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів.

Таку ж саму можливість передбачено для жінок, віднесених до 1-3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

«Частина відпустки тривалістю 90 календарних днів, передбачена до пологів, може бути перенесена та використана жінкою частково або повністю після пологів, починаючи з дня пологів», - йдеться у законі.

Як зазначили ініціатори відповідного законопроєкту, метою документа є розширення прав жінок щодо гнучкого використання декретної відпустки до та після пологів.

Нагадаємо, раніше у Раді зареєстрували законопроєкт № 9018, яким пропонують забезпечити рівні права та обов’язки батьків дитини, щодо отримання соціальних відпусток. Ним пропонується забезпечити, за бажанням матері, надання батьку дитини відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку. Така відпустка може бути використана батьками одночасно.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності