• Головна
  • Україна
  • Миколаївського ексдепутата ув’язнять на 15 років за прохання приєднати Миколаївщину до РФ

Миколаївського ексдепутата ув’язнять на 15 років за прохання приєднати Миколаївщину до РФ

Фото: СБУ

Зрадник розробив концепцію створення так званої “МНР”, що планував відправити на погодження до Москви

У понеділок, 6 листопада, Служба безпеки України винесла вирок колаборанту з Миколаївщини. Ексдепутата Миколаївської міської ради ув’язнять за співпрацю з Головним управлінням Генерального штабу ЗС РФ. Про це повідомили у Службі безпеки України.

Як встановило розслідування, колишнього депутата Миколаївської міськради завербувала російська розвідка на початку повномасштабного вторгнення. За вказівкою агресора зрадник збирав розвіддані про місця базування підрозділів ЗСУ, СБУ та Національної поліції на Миколаївщині.

Згодом колаборант отримав завдання розробити концепцію так званої “Миколаївської Народної Республіки”, яку окупанти планували створити в разі захоплення області. Росіяни хотіли призначити очільників цього псевдоутворення, які мали звернутися до путіна з проханням приєднати Миколаївщину до складу РФ.

У разі створення квазіреспубліки російська воєнна розвідка обіцяла своєму агенту керівну посаду у лавах окупаційної адміністрації. Для виконання ворожого завдання зрадник підготував обґрунтування для створення так званої «МНР», яке планував відправити на погодження до Москви.

Утім, співробітники Служби безпеки викрили та затримали російського агента на початку літа 2022 року. Слідство встановило, що після закінчення депутатства в міськраді ще до початку повномасштабної війни злочинець очолив кафедру в Миколаївському інституті права Національного університету “Одеська юридична академія”. Саме тому, за задумом російської розвідки, у разі захопленнями регіону зрадник мав публічно виступити від імені місцевих освітян на підтримку окупантів та проголосити створення “МНР”.

На підставі зібраних доказів суд визнав зловмисника винним у державній зраді в умовах воєнного стану, посягання на територіальну цілісність України, пособництві державі-агресору та виправдовування збройної агресії РФ проти України. За матеріалами СБУ суд призначив зловмиснику 15 років ув’язнення.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності