• Головна
  • Україна
  • Нардепу Дубінському у суді призначили цілодобовий домашній арешт із носінням електронного браслета

Нардепу Дубінському у суді призначили цілодобовий домашній арешт із носінням електронного браслета

Нардепу Дубінському у суді призначили цілодобовий домашній арешт із носінням електронного браслета

Відлучатися йому можна буде лише до медиків та в укриття під час повітряних тривог

У Печерському районному суді Києва 6 листопада обрали запобіжний захід депутату Олександру Дубінському Там розглядають його справу про схему незаконного перетину кордону для чоловіків. Суд вирішив призначити депутату цілодобовий домашній арешт, повідомляє Суспільне.

Суд частково задовольнив прохання прокурора у справі. Дубінському призначили цілодобовий домашній арешт із носінням електронного браслета. Підозрюваному потрібно буде здати правоохоронцям на зберігання свій закордонний паспорт й інші документи для виїзду за кордон, а також утриматися від спілкування з людьми, дотичними до слідства. Відлучатися можна буде лише до медиків та в укриття під час повітряних тривог.

За словами прокурора, Дубінський підозрюється в тому, що він змовився з головою ГО "Медіаоборона" Оберенчуком та із 7 липня організував незаконну переправу через кордон — щоб допомогти виїхати своєму рідному братові, який має прізвище Базюк. Той хотів працевлаштуватися за кордоном. Був й особистий інтерес для Дубінського — перегнати автомобіль із Кишинева (Молдова) до Відня (Австрія). Базюка зареєстрували в системі "Шлях" як водія-волонтера, який перевозить гуманітарну допомогу. Базюк виїхав 22 липня.

Прокурор у суді попросив для підозрюваного цілодобовий домашній арешт, обґрунтовуючи запит тим, що Дубінський під час слідства може втекти за кордон, адже як нардеп не може бути мобілізований. А ще Дубінський може впливати на свідків.

Дубінський висловив припущення, що справа проти нього — спроба припинити критику Офісу президента в умовах війни, адже у своїх соцмережах нардеп часто висловлювався щодо розкрадання державного бюджету.

"Зараз ви ж свідками намагання зупинити право на критику влади", — сказав Дубінський.

Про рішення суду він сказав так: "Це абсолютно безглузде повідомлення про підозру, в якій переплутані дати, прізвища, покази свідків, й основною метою було позбавити мене можливості користуватися соцмережами, отже, критикувати Зеленського і Єрмака".

Він додав, що через домашній арешт не зможе виконувати свою діяльність як депутат Верховної Ради. Дубінський з адвокатами подаватимуть на апеляцію щодо цього рішення.

Нагадаємо, вранці 1 листопада з’явилася інформація, що правоохоронці проводять низку обшуків у народного депутата Олександра Дубінського. Перевіряли можливу причетність нардепа до організації незаконного переправлення через державний кордон України у змові з іншими особами.

Сам Дубінський майже одразу після появи повідомлення заперечив, що в нього проводять обшуки. Проте згодом Служба безпеки України повідомила, що разом з ДБР проводить обшуки у спільників народного депутата, який організував схему для ухилянтів. Йдеться про те, що нардеп використовував підконтрольну громадську організацію, щоб через неї вносити імена певних людей у систему “Шлях” нібито як волонтерів. Частину документів, необхідних для втечі ухилянтів за межі України, нардеп зберігав у свого колишнього помічника – депутата Київської обласної ради 8-го скликання, а також у свого близького родича.

Окрім цього 3 серпня працівники ДБР спільно з СБУ проводили обшуки у народного депутата Олександра Дубінського. Нардеп назвав дії силовиків "політичним переслідуванням". У мережу злили документ, яким МОЗ клопотав про виїзд Дубінського за кордон. Нардеп у своєму акаунті в соцмережі написав пост, у якому заявив, що супроводжував батька на лікування за кордон. Згідно з листом МОЗ, Дубінський мав повернутися до 10 липня. Водночас в кінці липня з'явилася інформація, що дівчина народного обранця засвітила його перебування в Барселоні в сторіз Instagram. 9 серпня генеральний прокурор повідомив Дубінському про підозру в службовому підробленні для виїзду за кордон. Печерський райсуд Києва обрав запобіжний захід Дубінському у вигляді особистого зобов'язання з носінням електронного браслета. 29 серпня Рух “Чесно” оприлюднив список, згідно з яким близько 20 народних депутатів були за кордоном на відпочинку під час війни. Більшість із них — представники ОПЗЖ, на другому місці — ті, хто балотувався від “Слуги народу”, Олександр Дубінський був серед них.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності