• Головна
  • Україна
  • СБУ викрила групу підлітків-вандалів, яких курували спецслужби РФ

СБУ викрила групу підлітків-вандалів, яких курували спецслужби РФ

Фото: СБУ

Учасників Telegram-спільноти затримали у Львові, Дніпрі, Житомирі та Вінниці

Контррозвідка Служби безпеки викрила кількох підлітків, яких через Telegram курували російські спецслужби та використовували для провокацій. До групи входили 13-17-річні учні шкіл Львова, Дніпра, Житомира та Вінниці, повідомила у середу, 25 жовтня, СБУ.

Підлітки були учасниками праворадикальної спільноти “Молодіжний націонал-соціалістичний батальйон“ у Telegram. Адміністраторами цього чату — росіяни, які спонукали хлопців писати образливі написи на пам’ятних місцях чи підривати їх саморобною вибухівкою. До того ж учасники спільноти повинні були публікувати у соцмережах фото чи відеозвіти здійснених провокацій, які росіяни поширювали у закордонних ЗМІ для дискредитації України.

За даними слідства, 15-річний школяр з Радомишля, що на Житомирщині, у серпні намалював свастику та образливі написи на меморіальному комплексі пам’яті розстріляних єврейських дітей під час Другої світової війни. Такі ж символи він наніс на помешкання жінки єврейської національності.

Під час обшуків у інших учасників спільноти, які діяли у Дніпрі, Львові та Вінниці, правоохоронці виявили комп’ютери та телефони із фотографіями провокацій та компоненти для самостійного виготовлення вибухівки. Їх представники російських спецслужб закликали до вандалізму на місцях пам’яті жертв Голокосту.

Наразі триває досудове розслідування. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за наругу над могилами, іншим місцем поховання або над тілом померлого; ввезення, виготовлення або розповсюдження товарів, які пропагують культ насильства і жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію; виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганди комуністичного та нацистського тоталітарних режимів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності