• Головна
  • Україна
  • В Іспанії у злодіїв вилучили золоті прикраси VIII-IV ст. до н.е., викрадені в Україні (ФОТО)

В Іспанії у злодіїв вилучили золоті прикраси VIII-IV ст. до н.е., викрадені в Україні (ФОТО)

В Іспанії у злодіїв вилучили золоті прикраси VIII-IV ст. до н.е., викрадені в Україні (ФОТО)

Експонати виставляли у київському музеї у 2009-2013 роках. Вони були незаконно вивезені з України у 2016 році. Серед затриманих контрабандистів – представник УПЦ (МП) з України.

В Іспанії поліція вилучила старовинні золоті артефакти вартістю 60 мільйонів євро (63,6 мільйона доларів), викрадені в Україні. Спіймали злодіїв, які намагалися продати коштовності. Про це 24 жовтня повідомляє Reuters.

Поліція вилучила 11 предметів. В основному це ювелірні вироби, серед них намиста, браслети та сережки. Усі вони датуються греко-скіфським періодом, між VIII та IV століттями до нашої ери. Експонати експонувалися в київському музеї у 2009-2013 роках і були незаконно вивезені з України у 2016 році, йдеться в заяві національної поліції Мадрида. Про те, з якого музею вивезли коштовності не вказують. Правоохоронці повідомили, що артефакти мали підроблені документи, щоб виглядати так, ніби вони належать Українській православній церкві.

Трьох громадян Іспанії та двох громадян України заарештували в рамках розслідування, яке розпочалося у 2021 році після того, як один із предметів – золотий пояс із головами баранів – був проданий на приватному розпродажі в Мадриді.

СБУ 24 жовтня повідомило, що у Мадриді хотіли продати “Скіфське золото”. Служба безпеки спільно з БЕБ та поліцією Королівства Іспанії нейтралізувала транснаціональне злочинне угруповання, яке нелегально вивезло з України вироби для продажу в ЄС. Затримали п’ятьох учасників банди, які намагались незаконно реалізувати українські артефакти. Серед затриманих – представник УПЦ (МП) з України. Вилучили дорогоцінні предмети, у тому числі золоті сережки, кулон, чокери та пектораль.

Як повідомляє Служба безпеки України, фігуранти нелегально вивезли артефакти з України до Євросоюзу у період 2014-2020 років. Потім зловмисники намагались “легалізувати” викрадені культурні цінності під виглядом їх придбання іноземними колекціонерами з подальшим перепродажем на чорному ринку. Правоохоронці поетапно задокументували злочинні дії фігурантів і затримали їх під час перевезення українських артефактів. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

На вилучені старожитності наклали арешт і отримали висновок експертів, що вони належать до культурної спадщини України. Крім того, тривають заходи для встановлення місцеперебування всіх українських артефактів “Скіфського золота”, які були викрадені з території України.

Нагадаємо, 20 жовтня т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв повідомив, що колекцію “Скіфське золото” повернуть в Україну найближчим часом. Мінкульт спільно з партнерами з Нідерландів проводить низку заходів, які спрямовані на щонайшвидше повернення колекції артефактів в Україну. 9 червня 2023 року Верховний суд Нідерландів ухвалив остаточне рішення повернути “Кримське золото” Україні. Він підтвердив рішення апеляції дворічної давності на користь Києва.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності