• Головна
  • Україна
  • У Чорному морі розпочала роботу мінно-тральна група Болгарії та Румунії

У Чорному морі розпочала роботу мінно-тральна група Болгарії та Румунії

Фрегат «Дръзки» ВМС Болгарії

Розміновують також територію, де проходить маршрут нового українського зернового коридору

Від 16 жовтня у північно-західній частині Чорного моря розпочала роботу мінно-тральна група військово-морських сил Болгарії та Румунії. Розміновують не лише територіальні води Болгарії, а й зону, де проходить новий український транспортний коридор. Про це написав Андрій Клименко, головний редактор порталу BlackSeaNews у четвер, 19 жовтня.

За словами експерта, зараз у Чорному морі перебувають сім кораблів — шість болгарських та один румунський, які належать до мінно-тральної групи. Ці судна мають спеціальне обладнання для виявлення та знищення морських мін. Кораблі проводять розмінування не лише у територіальних водах Болгарії, а й у зоні, де проходять маршрути нового українського коридору. Рішення про створення ініціативи для боротьби з мінами у Чорному морі прийняли 12 жовтня під час чергової зустрічі у форматі Ramstein, а вже 16 жовтня кораблі вийшли в море.

«З початку повномасштабної війни у Чорному морі зусиллями як Росії, так і України з’явилося декілька тисяч мін. Багато з них не здетонували одразу, деякі вимиває течією до наших берегів та до інших країн — Румунії, Болгарії та навіть Грузії. Ці міни можуть заважати нормальній роботі цивільних суден та становити загрозу для мирного населення. До того ж ми знаємо, що російські кораблі чергують біля протоки Босфор, щоб зупиняти українські судна, які виходять одеських портів, та перешкоджати їхньому рухові. Якщо ж ми маємо там військові кораблі НАТО, то ясно, що росіянам там нема чого робити. Отже, це значно зменшить ризики для цивільних суден», — розповів у коментарі LVIV.MEDIA Андрій Клименко.

Із семи суден, моніторингова група «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» спільно з BlackSeaNews ідентифікувала п’ять. Серед них мінний загороджувач «Цибър», фрегат «Дръзки», сторожовий корабель «Смели» та фрегат «Верни», які належать до ВМС Болгарії, а також румунський морський тральщик «Slt. Alexandru Axente».

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності