• Головна
  • Україна
  • 13-річний чернігівець встановив Національний рекорд України

13-річний чернігівець встановив Національний рекорд України

Фото: Суспільне Чернігів

13-річний Ярослав Івашко одночасно додавав та віднімав тризначні числа й декламував гімн України сімома мовами

У неділю, 15 жовтня, стало відомо, що 13-річний Ярослав Івашко з Чернігова встановив Національний рекорд України. За 50 секунд Ярослав усно порахував 100 математичних дій з трьохзначними числами. Водночас хлопець декламував гімн України сімома мовами.

Про це повідомив портал "Суспільне.Новини".

Чернігівець Ярослав Івашко одночасно додавав та віднімав тризначні числа й декламував гімн України сімома мовами: українською, польською, англійською, німецькою, іспанською, французькою та італійською. Швидкому підрахунку хлопця навчили вправи з ментальної арифметики. Займатися ментальною арифметикою Ярослав розпочав у сім років.

"Протягом шести років, щодня я заходив на платформу. Я тут рахував ці приклади. Спочатку мене навіть не цікавило це, я трохи не розумів навіщо це. А мої батьки казали, тобі це сподобається. І зараз я розумію, чому", — поділився рекордсмен.

Свою першу перемогу Ярослав здобув на Чемпіонаті Чернігова, далі він переміг на Всеукраїнському та Всесвітньому рівнях.

"У 2020 році я посів перше місце у групі “Анзан” серед старших в Україні. У 2020-2021 роках також були олімпіади Всесвітнього масштабу в онлайн форматі. У 2021-му я посів третє місце у “Анзан” серед усього світу, серед 27 країн", — розповів Ярослав.

За словами тренерки з ментальної арифметики Тетяни Ларіної, така методика тренує обидві півкулі мозку та сприяє розвитку уяви й логічного мислення. Тренерка пояснює: навчання починається з простих дій, коли учні вивчають спеціальну рахівницю “Абакус”.

"Вивчають цифри та числа і запам'ятовують. Потім другий етап — вони переносять її в уяву. Рухи руками допомагають виконувати дії в уяві", — розповіла Тетяна Ларіна.

Мати рекордсмена Катерина Івашко зазначила, що ментальна арифметика допомогла Ярославу розвинутися в багатьох сферах, зокрема у вивченні іноземних мов.

"В його неповні 14 років в нього вже є баскетбол, театральні гуртки, курси англійської, яку він почав вивчати з чотирьох років, ледве навчившись говорити. Є курси німецької, іспанської, народні та сучасні танці. Наразі він серйозно вивчає три мови. І додатково намагається виконувати якісь вправи".

На завершення Ярослав поділився, що тепер хоче взяти невелику паузу для відпочинку. Хлопець сказав, що останні місяці напружено тренувався, однак попереду має більші цілі, наприклад, стати політиком.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності