• Головна
  • Україна
  • Українське підприємство постачало Росії обладнання для будівництва атомних станцій

Українське підприємство постачало Росії обладнання для будівництва атомних станцій

Українське підприємство постачало Росії обладнання для  будівництва атомних станцій

Двом керівникам українського підприємства повідомили про підозру у колабораційній діяльності

Викрили двох посадовців українського підприємства, яке постачало обладнання до Росії.

Про це пишуть на сторінці Офісу генерального прокурора.

Двом керівникам українського підприємства повідомили про підозру у колабораційній діяльності (ч. 4 ст. 111-1 КК України).

Як встановили слідчі, одне з найбільших підприємств у Європі, яке працює у місті Суми, входить до складу російської групи компаній ГМС Груп, бенефіціарними власниками якої є громадяни Росії.

Крім українського підприємства до складу ГМС Груп входять виробничі товариства в Росії, Білорусі, Казахстані та Німеччині, які утворюють єдиний холдинг, підконтрольний Росії. Вони залучені до будівництва та ремонту атомних електростанцій на території Росії, Індії та Бангладешу, які спроєктовані та обслуговуються підприємствами, які входять до структури Росатому.

До початку повномасштабного вторгнення українське підприємство постачало продукцію Росії. Під час постачання української продукції на будівництво атомних станцій в Індії та Бангладеші ці підприємства виступали посередниками та отримували прибуток від реалізації.

Після 24 лютого 2022 року підприємства холдингу не змогли виконувати контракти із російськими підприємствами та розробили схему для обходу санкцій. Зокрема, між українським, російським та німецьким товариством ГМС Груп було здійснено заміну замовника.

Німецьке товариство сплачувало російському авансові платежі, а надалі поставляло українську продукцію до погодженого холдингом індійського товариства. Воно, своєю чергою забезпечувало її надходження Росатому для використання у будівництві атомних станцій на території Росії.

Правоохоронці встановили службових осіб підприємства, які брали участь у переговорах з представниками РФ.

Зараз з підприємства вже вилучили обладнання, наклали арешт на статутний капітал, нерухоме та рухоме майно підприємства на загальну суму близько 365 млн грн.

Вирішують питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності