• Головна
  • Україна
  • Здобувачам вищої освіти можуть скасувати відстрочку від мобілізації

Здобувачам вищої освіти можуть скасувати відстрочку від мобілізації

Здобувачам вищої освіти можуть скасувати відстрочку від мобілізації

Після ухвалення дія цього документа може поширитися і на чоловіків, які скористалися навчанням для ухилення від мобілізації у 2022 році

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який дозволить перекрити схему ухиляння від мобілізації через отримання другої вищої освіти.

Про це заявив член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, член фракції партії «Слуга народу» Федір Веніславський в ефірі телемарафону.

За його словами, деякі виші відкривали набір на контракти на денну форму навчання, даючи можливість потенційним призовникам з уже наявною освітою вступати на навчання й отримувати відстрочку від мобілізації. Іноді абітурієнти вступали на нижчій освітній рівень, ніж мали (на професійно-технічну освіту при наявній вищої), та на іншу спеціальність.

«Отримав інформацію від міністерства освіти і науки: станом на 2019-2021 роки студентів віком 25 років і старше було близько 40 тис. осіб. У 2022 році таких студентів стало 106 тисяч. Цьогоріч цифри також наближаються до 100 тисяч. Це означає, що 60 тис. чоловіків вирішили скористатися такою можливістю для уникнення призову», - сказав Веніславський.

Він повідомив, що зареєстрував законопроєкт, який дозволить перекрити лазівку для відстрочення мобілізації навчання в університеті.

«Я запропонував, щоб люди, які навчаються у послідовних видах освіти, мали право на відстрочку. А ті, хто вступив на другу-третю-четверту вищу освіту після 30 років таким правом на відстрочку скористатися не могли», - пояснив депутат.

Він розраховує, що після ухвалення дія цього документа пошириться і на чоловіків, які скористалися навчанням для ухилення від мобілізації у 2022 році.

Додамо, оновили список хвороб придатності військовослужбовців. Мобілізованих буде більше.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності