• Головна
  • Україна
  • На Житомирщині клірик УПЦ МП роздавав вірянам кремлівські «агітки»: йому повідомили про підозру

На Житомирщині клірик УПЦ МП роздавав вірянам кремлівські «агітки»: йому повідомили про підозру

Церква
Фото: Freepik

Чоловік розповсюджував ворожу наочність за вказівкою митрополита, якому СБУ вже повідомила про підозру у злочинах проти України

У Житомирській області повідомлено про підозру клірику УПМ МП, який роздавав вірянам кремлівські «агітки».

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Як встановлено слідством, клірик масово поширював прокремлівські листівки й брошури серед священників та прихожан релігійної громади Житомирщини. У них було зображено війну в Україні як «внутрішній громадянський конфлікт» і заперечувався збройна агресія РФ проти України.

Також, «тексти» друкованої продукції ображали релігійні почуття українців, принижували погляди вірян інших конфесій та формували ворожі настрої до них.

Чоловік розповсюджував ворожу наочність за вказівкою митрополита, якому СБУ вже повідомила про підозру у злочинах проти України.

Виявила проросійські агітаційні матеріали Служба безпеки України під час безпекових заходів навесні 2022 року та обшуків на території місцевої єпархії УПЦ (МП) у червні цього року.

«Проведені експертизи підтвердили, що вилучена продукція містить провокативні висловлювання щодо священників, вірян та прибічників інших конфесій. Також зміст деяких листівок популяризував кремлівський «погляд» на історію Української державності», - йдеться у повідомленні.

Настоятелю храму повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 161 Кримінального кодексу України (умисні дії, спрямовані на розпалювання національної та релігійної ворожнечі, приниження національної честі, гідності та образу почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями, вчинених службовою особою та за попередньою змовою групою осіб).

Наразі триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності