• Головна
  • Україна
  • Працював на Росію, планував теракти: суд оголосив вирок генерал-майору СБУ Шайтанову

Працював на Росію, планував теракти: суд оголосив вирок генерал-майору СБУ Шайтанову

Працював на Росію, планував теракти: суд оголосив вирок генерал-майору СБУ Шайтанову

Валерія Шайтанова визнали винним у держзраді та підготовці терористичних актів для Росії.

Генерал-майора Служби безпеки України Валерія Шайтанова засудили до 12 років за ґратами з конфіскацією майна. Його визнали винним у державній зраді та підготовці терактів в інтересах Росії.

Про це повідомили у прес-службі Офісу Генпрокурора.

Прокурори у суді довели, що генерал-майор СБУ збирав інформацію, яка становила державну таємницю, та передавав її представникам Росії. Також за завданням спецслужб країни-агресора він підшуковував осіб серед колишніх військовослужбовців СБУ для вчинення теракту.

«Його метою було вбивство майора ЗС Чеченської Республіки Ічкерія, який з лютого 2015 року під час війни на сході України очолював Міжнародний миротворчий батальйон імені Джохара Дудаєва. Тоді правоохоронці попередили вбивство, заплановане спецслужбами рф», - йдеться в повідомленні.

Суд визнав винним колишнього першого заступника керівника Центру спеціальних операцій «А» СБУ у державній зраді, закінченому замаху на скоєння терористичного акту, а також незаконному поводженні з вогнепальною зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами (ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 15 ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 258, ч. 1 ст. 263 КК України). Валерія Шайтанова засудили на 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Кримінальне провадження стосовно співробітника Департаменту служби контррозвідувальних операцій ФСБ, який завербував засудженого, наразі перебуває на заочному розгляді у суді.

Зазначимо, генерала СБУ Валерія Шайтанова затримали 14 квітня 2020 року за шпигунство на користь Росії. Шайтанов планував в Україні теракти, за які російська сторона обіцяла йому 0 тисяч і паспорт РФ.

Генерал-майора завербував полковник російської ФСБ Ігор Єгоров, який виявився причетним до справи про збитий у 2014 році над Донбасом літак МН17 Малайзійських авіаліній. За інформацією СБУ, Єгоров також був одним з ватажків бойовиків на Донбасі.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності