• Головна
  • Україна
  • В Україні заборонили продаж алкоголю та цигарок у дюті-фрі: що відомо

В Україні заборонили продаж алкоголю та цигарок у дюті-фрі: що відомо

В Україні заборонили продаж алкоголю та цигарок у дюті-фрі: що відомо

Заборона діятиме до кінця війни

Верховна Рада проголосувала у другому читання за Закон про заборону схеми по продажу цигарок та алкоголю в дюті-фрі до кінця війни.

Про це повідомив народний депутат України Ярослав Железняк.

«Закон про заборону схеми по цигаркам та алкоголю в дюті-фрі прийнято! За — 276. Дякую всім», — написав він.

За його словами, завдяки цьому рішенню державний бюджет щорічно отримуватиме додаткові надходження у розмірі 5-7 мільярдів гривень.

У пояснювальній записці до проєкту Закону України «Про внесення змін до Митного кодексу України та інших законів України щодо протидії незаконному обігу тютюнових виробів» йдеться, що за різними даними, втрати від нелегального обігу тютюнових виробів в Україні становлять близько 22 млрд грн на рік.

«Особливу увагу слід звернути на нелегальний ринок тютюнових виробів, значну частку якого складають сигарети без акцизних марок призначені для продажу в магазинах Duty Free або для експорту. За експертними дослідженнями (Kantar Ukraine) у 2023 році зростає частка нелегального обігу на митній території України тютюнової продукції призначеної для реалізації в магазинах безмитної торгівлі (з написом Duty Free) або для експорту без акцизних марок та складає понад 50 % від нелегального обігу тютюнових виробів».

Зазначається, що за даними Державної митної служби України по окремих магазинах безмитної торгівлі продаж цигарок на один чек становив в середньому 30-35 пачок. Це вказує на те, що такий продаж міг бути або фіктивним (а насправді цигарки продавалися на території України), або ці цигарки перевозилися дрібною контрабандою за кордон.

Нагадаємо, Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло бермудську компанію Bacardi Limited до переліку міжнародних спонсорів війни. Компанія продовжує вести бізнес в Росії та активно шукає там нових співробітників.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності