• Головна
  • Україна
  • Готові до найгіршого сценарію: в «Укренерго» розповіли, як працюватиме енергосистема взимку

Готові до найгіршого сценарію: в «Укренерго» розповіли, як працюватиме енергосистема взимку

Готові до найгіршого сценарію: в «Укренерго» розповіли, як працюватиме енергосистема взимку

Відновлення є одним з ключових елементів підготовки до наступного опалювального сезону

«Укренерго» готується до найгіршого сценарію взимку з повторенням атак на енергосистему. Втім у компанії абсолютно впевнені, що магістральна мережа працюватиме без обмежень під час опалювального сезону.

Про це голова правління компанії Володимир Кудрицький заявив під час візиту на Харківщину, пише «Ракурс».

«Ми повинні бути готові до найгіршого сценарію, який включає повторення ракетних і дронових атак на енергетичну інфраструктуру… Що стосується наших підстанцій, ми абсолютно впевнені в «Укренерго», в тому, що наша мережа магістральна буде готова працювати без обмежень під час опалювального сезону, і забезпечувати живлення споживачів з української енергосистеми, без якихось вузьких місць чи обмежень», — зазначив він.

Так, інформацію про стан енергосистеми не оприлюднюватимуть.

«Ця інформація буде чутлива. І ми не хочемо допомагати ворогові розумітися детально в енергосистемі. Але серед професіоналів ми всі ці речі в цифрах обговоримо», — сказав керівник «Укренерго».

Також він зауважив, що ніхто зараз не може сказати, чи будуть блекаути взимку, так само, як і ніхто не може дати гарантію, що все буде нормально.

«Я не стверджую, що це невідворотний сценарій… Ми були готові до цього в минулому сезоні. І ми, маючи цей досвід, будемо до цього готові й в наступному опалювальному сезоні», — додав Кудрицький.

Тоді як відновлення, з його слів, є одним з ключових елементів підготовки до наступного опалювального сезону.

«Наша мета — зробити так, щоб відключення будь-якого великого елемента мережі, будь-то лінія електропередач, трансформаторна підстанція або енергоблок, не спричиняв обмеження споживачів», — каже очільник «Укренерго».

Наразі вже застосовуються певні нестандартні інженерні рішення, створюються резервні схеми живлення (у разі пошкодження основних), які дозволять забезпечити споживачів електроенергією взимку.

«Масована атака ракетна чи дронова може суттєво скоригувати картинку. Тому нам потрібно мати якийсь запас міцності — додаткову кількість трансформаторів, енергоблоків, ліній електропередач в роботі», — підсумував Кудрицький.

Водночас він відмовився відповідати на запитання, чи створено вже такий запас.

Нагадаємо, при впровадженні вуглецево-нейтральних технологій загальне кінцеве споживання енергії в Україні може скоротитися на 37% до 2050 року.

Україна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності