• Головна
  • Україна
  • «Я не думаю, що Україна готова до членства в НАТО», — Байден

«Я не думаю, що Україна готова до членства в НАТО», — Байден

«Я не думаю, що Україна готова до членства в НАТО», — Байден

За словами президента США, Україні також слід стати більш демократичною та виконати низку інших вимог перед тим, як вступати в Альянс. А поки, на його думку, рано закликати до голосування щодо членства України

Президент Сполучених Штатів Джо Байден вважає, що Україна поки не готова стати членом НАТО, і її членство в Альянсі варто розглядати вже після завершення війни.

Таку думку він висловив в інтерв’ю CNN.

«Я не думаю, що вона готова до членства в НАТО… Я не думаю, що в Альянсі є одностайність щодо того, чи вводити Україну в сім’ю НАТО зараз, у цей момент, у розпал війни», — сказав Байден. 

За словами президента США, Україні також слід стати більш демократичною та виконати низку інших вимог перед тим, як вступати в Альянс. А поки, на його думку, рано закликати до голосування щодо членства України.

«Я думаю, що ми повинні прокласти раціональний шлях, щоб Україна могла отримати право на вступ до НАТО», — зазначив Байден і підкреслив, що він не пішов на вимоги глави рф володимира путіна стосовно зобов’язання не приймати Україну в Альянс.

Він також наголосив, що США та союзники продовжуватимуть підтримувати Україну, зокрема й озброєнням. 

Додамо, президент Володимир Зеленський, голова Верховної Ради Руслан Стефанчук і прем’єр-міністр Денис Шмигаль 30 вересня 2022 року підписали заявку на вступ України до НАТО у пришвидшеному порядку.

Північноатлантичний договір передбачає, що приєднання до НАТО нової країни мають схвалити всі члени Альянсу. Четвертого квітня, після тривалих переговорів із Туреччиною, 31-ою країною-членом НАТО офіційно стала Фінляндія. Швеція, яка подавала заявку на вступ одночасно з Фінляндією, досі не набула членства через позицію Угорщини й Туреччини.

Голови парламентських комітетів із закордонних справ цих країн закликають надати на саміті у Вільнюсі в липні цього року чіткий шлях приєднання України до НАТО, а також зрозумілі й сильні гарантії безпеки для України.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ підтвердив, що під час липневого саміту у Вільнюсі союзники планують «надіслати дуже чіткий меседж підтримки України».

Уже 23 країни підписали спільну з Україною заяву про підтримку вступу до НАТО. Україну вже підтримали Болгарія, Бельгія, Данія, Естонія, Італія, Ісландія, Іспанія, Канада, Латвія, Литва, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Фінляндія, Франція, Чехія, Чорногорія та Швеція.

Нагадаємо, Україна приєднається до НАТО незалежно від того, чи отримає запрошення вступити до блоку на саміті у Вільнюсі 11-12 липня. Про це віцепрем’єрка з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина розповіла в інтерв’ю. Вона зауважила, що Україна точно не почує у Вільнюсі «ні», коли мова йде про її майбутнє членство у НАТО.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності