• Головна
  • Україна
  • В Україні підвищать тарифи на воду: скільки з 1 липня платитимуть за водопостачання і водовідведення

В Україні підвищать тарифи на воду: скільки з 1 липня платитимуть за водопостачання і водовідведення

В Україні підвищать тарифи на воду: скільки з 1 липня платитимуть за водопостачання і водовідведення

У середньому сума у платіжках за водоспоживання домогосподарством після підвищення сягатиме 256 грн/міс.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), з 1 липня встановила нові тарифи на водопостачання та водовідведення.

Про це повідомили у пресслужбі регулятора.

Так, у середньому рівень підвищення тарифів становитиме 32% й залежатиме від регіону.

Зокрема, найвищий рівень тарифів буде у тих водоканалів, які:

  • мають невисокі обсяги реалізації послуг;
  • високу частку реагентів у тарифах;
  • велику протяжність мереж;
  • використовують покупну воду та/або очищають стічні води в інших ліцензіатів.

Це, наприклад, стосується КП «Вінницяоблводоканал», КП «Павлоградське ВУВКГ», КП «Дрогобичводоканал» ДМР Львівської області, ОКВП «Дніпро-Кіровоград», КП «Житомирводоканал», КП «Новомосковськ водоканал», АТ «Українська залізниця».

У НКРЕКП пояснили, що з метою зниження соціальної напруги для деяких підприємств, в яких відбулось найбільше зростання тарифів, застосовано поетапне підвищення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, а саме:

  • з 1 липня 2023 року до 31 серпня 2023 року – перший етап підвищення;
  • з 1 вересня 2023 року – другий етап підвищення.

У середньому сума у платіжках за водоспоживання домогосподарством (два-три особи) зросте на 62 грн/міс. (з ПДВ). Тобто, до підвищення вона орієнтовно становила 194 грн/міс. (при діючому тарифі – 29,78 грн/куб. м), після підвищення сягатиме 256 грн/міс. (за плановим тарифом – 39,37 грн/куб. м).

«Зростання тарифу зумовлене: збільшенням витрат на електричну енергію у середньому на 14%; підвищенням оплати праці робітникам водоканалів на 13%; зростанням обсягів закупівлі реагентів на 88%, зобов’язань ліцензіатів за кредитами – 60%. Крім того, враховано компенсацію вартості електричної енергії з початку 2023 року», – зауважив регулятор.

На зміні тарифів також позначалися такі чинники: зменшення обсягів реалізації послуг через скорочення попиту (через воєнні дії багато людей залишили свої домівки, відбулась релокація бізнесу), стрімке підвищення цін на пальне, непередбачувані витрати на ремонтні роботи з усунення руйнувань інфраструктури.

Водночас тарифи на водоспоживання у містах, які суттєво постраждали внаслідок бойових дій, залишаються незмінними. Це зокрема Харків, Миколаїв і Херсон.

Нагадаємо, з 1 липня в Україні для деяких громадян підросте оплата комунальних послуг, зміняться і ціни на паливо. А декому підвищать пенсії. Детальніше про це можна дізнатись у матеріалі.

Україна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності