• Головна
  • Україна
  • Саміт НАТО у Вільнюсі: у МЗС України розповіли про очікування від Альянсу

Саміт НАТО у Вільнюсі: у МЗС України розповіли про очікування від Альянсу

Саміт НАТО у Вільнюсі: у МЗС України розповіли про очікування від Альянсу

У МЗС закликають НАТО не повторювати помилок бухарестського саміту 2008 року

Київ вважатиме успішним саміт НАТО у Вільнюсі, якщо Альянс зробить рішучий крок до визначення чіткого алгоритму вступу України.

Про це заступник міністра закордонних справ Євген Перебийніс заявив на конференції «Україна та НАТО напередодні вільнюського саміту», що відбувається у Києві, пише «Європейська правда».

За його словами, було б «великим розчаруванням», якби вільнюський саміт 2023 року за рівнем розчарування повторив бухарестський саміт 2008 року.

«Вільнюський саміт можна буде вважати успішним, якщо союзники зроблять рішучий крок від розмитих формулювань про те, що Україна стане членом НАТО, до чіткого алгоритму, який покаже, як і коли це станеться», – сказав дипломат.

Водночас усвідомлення того, що вступ України до НАТО незворотній, може стати фактором деескалації, вважає Перебийніс. Все тому, що зрештою Росія втратить формальний привід для війни.

«Де-факто Україна вже є членом НАТО і ефективно боронить східний фланг. Щоби остаточно визнати цю реальність, треба відмовитися від тих міфів, які Росія роками поширювала серед членів НАТО, пояснюючи там, що членство України в НАТО – це найчорніша з червоних ліній. Це дозволить подолати російський шантаж», – зауважив Євген Перебийніс.

Він додав, що прийняття факту вступу України в НАТО станеться так швидко, як і ставалося раніше з Болгарією, країнами Балтії чи Фінляндією.

Нагадаємо, глава Офісу Президента Андрій Єрмак раніше наголосив, що Україна прагне отримати чітке запрошення до вступу в НАТО за спрощеною процедурою.

Україна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності