• Головна
  • Україна
  • Підрив Росією Каховської ГЕС: у регіоні знищуються унікальні історичні пам'ятки

Підрив Росією Каховської ГЕС: у регіоні знищуються унікальні історичні пам'ятки

Підрив Росією Каховської ГЕС: у регіоні знищуються унікальні історичні пам'ятки

Масштаби руйнувань можуть збільшуватись, адже затоплення району продовжується

У вівторок, 6 червня, росіяни підірвали Каховську ГЕС у Херсонській області. Через затоплення вже завдано непоправних руйнувань зокрема й унікальним культурним пам’яткам та Національному природному парку «Нижньодніпровський». Відтак багато цінних об’єктів перебувають у небезпеці.

Про це докторка історичних наук Світлана Біляєва розповіла «Українській правді».

Жінка очолювала дослідження Тягинської фортеці – унікальної пам’ятки архітектури XIV-XV ст., що розташована в селі Тягинка, Бериславського району Херсонщини. Станом на зараз фортеця затоплена.

«Це унікальна пам'ятка української і литовської культури, також кримсько-татарської. Я днями про неї доповідала в Литві на конференції. Але сьогодні її цілковито залила вода, а до цього окупанти її ще бомбардували, мінували», – каже Світлана Біляєва.

За її оцінками, масштаби руйнувань можуть збільшуватись, адже затоплення району продовжується.

«Зараз повинно бути максимальне затоплення місцевості. Вже вранці сказали, що Тягинку цілковито затоплено. Тягинка – це якраз місце фортеці, яка стоїть майже на березі. Якщо вода піде далі – можуть постраждати дуже багато різних пам'яток. Унікальна і сама зона – Нова Каховка, і там є чудові пам'ятки різних періодів: Скіфського, доби Бронзи, Середньовіччя», – зазначила археологиня.

Також у регіоні під загрозою пам’ятки, які лише почали вивчати науковці.

«Зараз вони всі страждають від води. Там Бургунка [селище у Бериславському районі, Херсонської області. Офіційна дата заснування  – 1779, але історики вважають, що ще у княжі часи, а потім і в литовські, тут стояло укріплене місто Бургун – ред.] залишки залишилася ще, об’єкти у селі Веселе [там, зокрема, знаходиться Витовтова башта, періоду Великого князівства Литовського – ред.]. Я не знаю, в якому вони зараз стані, Тому що туди не можна було їхати, а зараз цим пам'яткам загрожує знищення», – сказала Світлана Біляєва.

Додамо, що цінні археологічні об’єкти Херсонщини були викрадені окупантами з Херсонського краєзнавчого музею. Зараз частина врятованих експонатів показують на виставці Археологічного музею в Києві. На виставці представлені унікальні об'єкти пов'язані з історією України, Литви і Кримського Ханства. Зазначається, що експонати вивезли з Херсона за тиждень до початку повномасштабного вторгнення Росії.

«Цінності, які були в музеї в Херсоні – віддала росіянам колаборанка-директорша. Тому там добре, що ми частину до цього врятували, бо привезли в Київ на виставку в Науково-природничий музей», – каже археологиня.

Водночас Міністерство культури ще оцінює та аналізує інформацію щодо збитків, завданих культурним та історичним об’єктам через підрив Каховської ГЕС, й повідомить про це незабаром.

Нагадаємо, зранку 6 травня російські окупанти спричинили техногенну катастрофу — підірвали греблю Каховської ГЕС. Внаслідок чого почалося затоплення прибережних сіл та міст, зокрема і Херсона.

За словами глави уряду України Шмигаля, існує загроза затоплення до 80 населених пунктів. Десятки регіонів України готові допомогти мешканцям Херсонщини, які постраждали через підрив Каховської ГЕС.

LVIV.MEDIA зібрало повний перелік міст, які готові прийняти херсонців та всю інформацію щодо надання допомоги постраждалим.

Україна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності