• Головна
  • Війна
  • Обурення воєнним злочином РФ та заклики про допомогу Україні: як світ відреагував на підрив росіянами Каховської ГЕС

Обурення воєнним злочином РФ та заклики про допомогу Україні: як світ відреагував на підрив росіянами Каховської ГЕС

Обурення воєнним злочином РФ та заклики про допомогу Україні: як світ відреагував на підрив росіянами Каховської ГЕС

Це питання порушать на червневому саміті ЄС

Світові лідери відреагували на злочинні дії росіян, які підірвали Каховську ГЕС. Вони шоковані російською агресією та обіцяють допомогти Україні подолати наслідки цієї катастрофи. Водночас деякі країни вимагають притягнути винних до відповідальності.

Детальніше про це читайте у матеріалі LVIV.MEDIA.

Велика Британія

«Руйнування дамби — огидний акт. Навмисний напад на цивільну інфраструктуру є воєнним злочином»,зазначив очільник МЗС Великої Британії Джеймс Клеверлі

Він додав, що Велика Британія готова підтримати Україну та всіх постраждалих внаслідок цих дій РФ.

Німеччина

Канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав підрив Каховської ГЕС «новим виміром» війни РФ проти України, повідомляє WDR.

За словами Шольца, підрив ГЕС «вписується в те, як Путін веде цю війну». Водночас канцлер уникнув прямого покладання відповідальності за підрив на Росію, але вказав, що є ознаки російської причетності.

Він додав, що Росія завжди атакує цивільні об'єкти – міста, села, лікарні, школи, об'єкти інфраструктури.

«Ось чому так важливо, щоб ми підтримали Україну – фінансово, але також і поставками зброї», – наголосив Шольц.

Литва

Після підриву Росією дамби Каховської ГЕС міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив про необхідність перемоги Україні на полі бою.

«Терористи не зупиняються, якщо їх не зупинити. Вони не ведуть переговори ні з чим, окрім сили. Вони без жалю спричиняють величезні катастрофи. Я скажу це ще раз: тривалий мир в Європі вимагає перемоги України як на полі бою, так і в суді. Ніщо інше не спрацює»написав він у Twitter.

Естонія

Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас заявила, що підривом дамби Каховської ГЕС Росія перетворила воду на зброю. Водночас вона закликала допомогти Україні перемогти у війні.

«Терористична держава Росія перетворила воду на зброю. Руйнування дамби у Новій Каховці є воєнним злочином, який зачіпає незліченну кількість цивільних осіб, несе екоцид та масове знищення. Ми повинні зупинити цей цикл агресії, допомігши Україні перемогти та забезпечивши повну відповідальність»,написала Каллас у Twitter.

Натомість президент Естонії Алар Каріс назвав підрив ГЕС черговим терористичним актом, який загрожує тисячам мирних жителів України.

«Це стане ще одним пунктом у списку звинувачень для московських злочинців при владі»,зазначив він.

Латвія

Президент Латвії Едгарс Рінкевичс засудив підрив росіянами Каховської ГЕС в Україні й назвав це «екологічною катастрофою, яка поставила під загрозу життя людей».

«Росія – це терористична держава, її потрібно зупинити. Ми повинні посилити підтримку України і притягнути до відповідальності воєнних злочинців»,наголосив Рінкевичс.

Грузія

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі наголосила, що засуджує цей злочин російських окупаційних військ.

«Я рішуче засуджую ще один тяжкий воєнний злочин, скоєний Росією. Жахлива атака на цивільну інфраструктуру – дамбу в Новій Каховці – вкотре демонструє жорстоку тактику РФ. Ці воєнні злочини мають бути покарані», – зазначила президентка Грузії.

Молдова

Президентка Молдови Мая Санду засудила підрив росіянами Каховської ГЕС й назвала це військовим злочином.

«Я рішуче засуджую руйнування дамби Нової Каховки сьогодні вранці. Напади Росії на критичну інфраструктуру є військовими злочинами. Президенте Зеленський, ми готові надати допомогу та підтримати зусилля з пом’якшення наслідків», – зазначила Мая Санду.

Чехія

Глава МЗС Чехії Ян Ліпавський заявив, що наслідки від підриву росіянами Каховської ГЕС можна порівняти із застосуванням зброї масового знищення.

«Росія продовжує розширювати межі своєї агресії. Атака на дамбу в Новій Каховці над житловими кварталами прирівнюється до застосування зброї масового знищення проти цивільного населення. Ця жорстокість буде засуджена і покарана!» – написав Ліпавський у Twitter.

Європа

Президент Європейської ради Шарль Мішель шокований руйнуванням дамби Каховської ГЕС й обіцяє притягнути РФ до відповідальності.

«Шокований безпрецедентною атакою на дамбу Нової Каховки.Руйнування цивільної інфраструктури однозначно кваліфікується як воєнний злочин – і ми притягнемо Росію та її маріонеток до відповідальності», –написав Мішель у Twitter.

Він пообіцяв порушити це питання на червневому саміті ЄС. Також Мішель запропонував більше допомоги затопленим територіям.

«Мої думки з усіма сім'ями в Україні, які постраждали від цієї катастрофи», – заявив Мішель.

Водночас у Єврокомісії рішуче засудили підрив Каховської ГЕС на півдні України російськими окупаційними військами, заявив представник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано, пише «Європейська правда».

«ЄС рішуче засуджує цей жахливий і варварський напад на цей ключовий об'єкт інфраструктури з жахливими гуманітарними та екологічними наслідками. Очевидно, що це відбувається в контексті незаконної російської агресії, в рамках якої Путін не вагається, щоб застосувати як зброю голод, енергетику, зиму та АЕС в Україні», – сказав представник Єврокомісії.

Він зазначив, що підрив ГЕС – це ознака нової ескалації ситуації в Україні.

«Це доведення жахливого та варварського характеру російської агресії проти України до безпрецедентного рівня», – наголосив Стано.

Також генсек Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич назвала злочинним і безрозсудним підрив Росією Каховської ГЕС.

«Я засуджую руйнування Росією дамби в Україні: це злочинно і безрозсудно»,написала вона у Twitter.

НАТО

Генсек НАТО Єнс Столтенберг зазначив, що ці дії росіян вкотре демонструють жорстокість РФ у війні в Україні.

«Руйнування Каховської дамби сьогодні ставить під загрозу життя тисяч мирних жителів і завдає серйозної шкоди навколишньому середовищу. Це обурливий акт, який ще раз демонструє жорстокість війни Росії в Україні», – написав генсек НАТО у Twitter.

Нагадаємо, Кремль відреагував на звинувачення в підриві Каховської ГЕС. На думку прессекретаря Путіна Дмітрія Пєскова, підрив на Каховській ГЕС — це «навмисна диверсія України». Росія ж відкидає звинувачення у причетності до вибуху на Каховській ГЕС.

Кремль у якості «аргументів» називає «невдалий контрнаступ України», який нібито розпочався два дні тому, а також бажання позбавити кримчан питної води.

Втім за попередньою інформацією, Каховську гідроелектростанцію підірвала 205-та мотострілецька бригада збройних сил РФ.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності