• Головна
  • Україна
  • Кількість українських чоловіків у Польщі знизилась майже вдвічі

Кількість українських чоловіків у Польщі знизилась майже вдвічі

49% українців у Польщі молодше 36 років

49% українців у Польщі молодше 36 років

Зараз у Польщі майже вдвічі зменшився відсоток чоловіків з України. У 2021 році він становив 57%, а тепер лише 31%.

Про це свідчать результати 4-го видання дослідження «Громадяни України на польському ринку праці. Нові виклики та перспективи», проведеного Міграційною платформою EWL, Фундацією EWL та Центром Східноєвропейських студій Варшавського університету.

67% громадян України, які нині проживають у Польщі, — жінки. Причиною цього є те, що через повномасштабне вторгнення 92% біженців, які приїхали до Польщі, становлять жінки. 

 «Потік біженців з України після 24 лютого 2022 року, безсумнівно, домінував у міграційній ситуації в нашій країні, таким чином змінивши портрет громадянина України, який проживає в Польщі. Зараз більшість  українців у Польщі — це жінки з дітьми, які часто працюють нижче кваліфікації. Гірше знання польської мови і труднощі з адаптацією до нових умов життя та роботи є викликом для багатьох мігрантів-біженців у Польщі, а також для польських роботодавців», — вважає Анджей Коркус, голова правління Міграційної платформи EWL.

Також змінився віковий склад дорослих українців у Польщі. Зараз це переважно молоді люди, майже половина з яких (49%) молодше 36 років.  Зросла кількість українців у віці 18–25 років. У 2023 році ця частка становить 23%, а у 2021 році була лише 16%.

На 9% зменшилась кількість людей старших за 45 років. У 2021 році вона становила 23%, а у 2023 році становить 12%.  

Експерти EWL наголошують, що це важливі дані для української економіки, для якої ключову роль відіграє відтік молодих людей — мобільних і готових працевлаштуватися – і які наразі мають можливість реалізувати себе у Польщі.

Згідно з результатами дослідження, найбільше українських громадян приїхало до Польщі з північної України — регіону, де було відбито напад російських окупантів, і де, втім, залишилися чималі збитки. Порівняно з 2021 роком відсоток уродженців цих теренів зріс на 8%.

Опитування громадян України, які проживають у Польщі, провели 4-13 березня 2023 року методом прямого F2F-інтерв’ю. Його проводили українською мовою на вибірці N=500 повнолітніх громадян України, як довоєнних мігрантів, так і біженців з України.

Анкета була розроблена Міграційною платформою EWL та Центром Східноєвропейських студій Варшавського університету з урахуванням деяких питань від Міністерства сім’ї та соціальної політики Польщі, Управління у справах іноземців та Бюро національної безпеки Польщі.

Нагадаємо, у центрі Разумкова у вересні розповіли, скільки українців не планують повертатися додому. Як свідчать результати опитування, не повернуться лише 7% населення. Водночас 36% респондентів хочуть приїхати лише тоді, коли переконаються, що в Україні безпечно, а 35% — відразу після того, як закінчиться війна.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності