• Головна
  • Україна
  • Це питання виживання та розвитку: ексміністр закордонних справ пояснив, чому Україні важливо отримати гарантії безпеки

Це питання виживання та розвитку: ексміністр закордонних справ пояснив, чому Україні важливо отримати гарантії безпеки

Це питання виживання та розвитку: ексміністр закордонних справ пояснив, чому Україні важливо отримати гарантії безпеки

Важливо розуміти, як буде фінансуватись українська система оборони

Якщо в України не буде надійних гарантій безпеки, ми будемо змушені витрачати значну частину грошей на безпеку та оборону.

Про це в подкасті «Української правди» сказав дипломат, міністр закордонних справ України у 2014-2019 рр. Павло Клімкін.

«Ми навіть рахували з групою експертів, там є німці, є британці. Пам’ятаєте дискусію, коли Трамп [експрезидент США Дональд Трамп, - ред.] намагався всіх підштовхнути до 2% ВВП в НАТО, сказав: «Тепер 2% ВВП країни в НАТО, а якщо ні – американці за вас не відповідають». А в нас зараз 30+%. І якщо у нас немає надійних гарантій безпеки, то за будь-якими розрахунками ми й надалі витрачатимемо значно більше 10%», - сказав він.

За його словами, важливо розуміти, як буде фінансуватись українська система оборони.

«От в НАТО є дискусія про 2% ВВП для багатьох країн, а в нас це точно буде двозначне число. Хтось каже 14%, хтось каже 20%. Але яким чином ми далі будемо підтримувати наш розвиток, якщо у нас 20% ВВП йтиме на безпеку і оборону? Для нас це питання і виживання, і розвитку. Інше питання, яке всіх турбує: хто це буде інвестувати і зсередини чи ззовні? Якщо безпеки немає, ви можете вигадати суперкласні схеми, сказати, як буде покриватись завдана шкода, розумні банкіри пропишуть як це робити. Великі проєкти, особливо на сході та на півдні, будуть набагато складнішими і ризикованішими, тож виникає питання, як далі ми будемо розвиватись», - зауважив Павло Клімкін.

Водночас він додав, що безпека це не тільки те, як українці почувають себе з точки зору російської атаки.

«Це наш розвиток і якщо ми будемо вимушені 20% ВВП викладати на безпеку та оборону, якщо ми будемо вкладати великі гроші у державну службу, а без цього ми не зможемо, бо без цього жоден процес не піде й жодні перемовини про вступ до ЄС. Це планування нашого майбутнього», - сказав ексміністр.

Нагадаємо, дипломат вважає, що майбутній саміт «Великої сімки» буде дуже важливим для архітектури безпеки України. Натомість очікувань від майбутнього саміту НАТО у Литві наразі немає.

Україна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності