Китай може допомогти завершити війну — МЗС

Китай може допомогти завершити війну — МЗС

Заступник міністра закордонних справ України Андрій Мельник каже, що не вважає такий сценарій нереальним

Заступник міністра закордонних справ України Андрій Мельник не виключає, що Китай може допомогти в закінченні російсько-української війни.

Про це він сказав в інтерв'ю німецькій газеті WAZ.

Так, у Мельника запитали, чи зможе Китай допомогти досягнути миру або навіть переконати Росію піти з території України. На це посадовець відповів, що не вважає такий сценарій нереальним.

«Китайці, звісно, переслідують свої інтереси. Але я вірю, що справедливе, мирне рішення і припинення бойових дій більш корисні Пекіну, ніж цей масштабний, нескінченний землетрус для всього світового порядку», — сказав заступник глави МЗС.

За словами Мельника, телефонна розмова Володимира Зеленського та лідера Китаю Сі Цзіньпіна стала великим кроком уперед у зміцненні зв'язків між країнами та припиненні російської агресії. 

«Звичайно, китайський погляд на це може відрізнятись від нашого. Для Києва виведення всіх російських військ із окупованих територій є неодмінною умовою», — уточнив Мельник.

Додамо, 26 квітня лідер Китаю Сі Цзіньпін вперше з початку повномасштабного вторгнення поговорив телефоном із Зеленським. Розмову ініціювала українська сторона. Їй передували неодноразові заклики України про особисту розмову глав країн. А також — скандал з китайським послом, який поставив під сумнів суверенітет країн колишнього СРСР і приналежність Криму Україні.

За результатами розмови Зеленський призначив нового посла України в Китаї. Ним став колишній міністр із питань стратегічних галузей промисловості Павло Рябікін. А ось Китай призначив нового представника в Україні та «суміжних державах». Ним став Лі Хуей — спеціальний представник уряду Китаю з питань Євразії та колишній посол країни в Росії.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності