• Головна
  • Україна
  • На кордоні з Польщею заблоковані вантажівки з українською молочною продукцією

На кордоні з Польщею заблоковані вантажівки з українською молочною продукцією

На кордоні з Польщею заблоковані вантажівки з українською молочною продукцією

Польська сторона перестала пропускати фури після заборони уряду Польщі на ввезення та транзит українського зерна та десятків інших видів сільськогосподарської продукції

На українсько-польському кордоні накопичилась велика кількість вантажівок із молочною продукцією, які пройшли українську митницю і не можуть потрапити на територію Польщі.

Про це повідомив виконавчий директор «Спілки молочних підприємств України» Арсен Дідур, пише Agroportal.

Польська сторона перестала пропускати фури після заборони уряду Польщі на ввезення та транзит українського зерна та десятків інших видів сільськогосподарської продукції.

«До Європи Україна експортувала дві позиції: суху сироватку та згущене молоко. Вони почали займати хороші позиції в Європі. Основним споживачем цієї продукції була Польща», — сказав Дідур.

За даними СМПУ, українську молочну продукцію з моменту обнулення Європейським Союзом мита купували країни Балтії, Німеччина, Нідерланди, Ірландія. Виконавчий директор СМПУ уточнив, що для європейського споживача втрата української молочної продукції «не буде ударом», оскільки у Європі спостерігається профіцит молочної продукції та досить висока конкуренція на ринку.

Водночас він наголосив, що «відкриття європейського ринку для української молочної продукції багато в чому було підтримкою України та нашої економіки».

За його словами, протягом воєнного періоду Україна змушена була відправляти молочну продукцію на експорт через Європу. Звідти вона йшла у двох напрямках: безпосередньо до Європи та через Румунію, Туреччину на традиційні ринки збуту — Близький Схід та Середню Азію.

За оцінками Арсена Дідура, структура експорту молочної продукції торік виглядала 50:50: половина безпосередньо до європейських країн, ще половина — до Середньої Азії та Близького Сходу.

Нагадаємо, Польща заборонила ввозити на свою територію зерно та продукти з України. Голова правлячої консервативної партії «Право і справедливість» Ярослав Качинський заявив, що попри таке рішення Польща все одно підтримує Україну.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності