• Головна
  • Україна
  • Люди виходять на протести, а священники говорять про провокацію: що відомо про бійку військового зі священником у Хмельницьку

Люди виходять на протести, а священники говорять про провокацію: що відомо про бійку військового зі священником у Хмельницьку

Мітингувальники з лозунгами. Фото: Громадське

Священник стверджує, що чоловік облив та пошкодив Священне Євангеліє й намагався зірвати богослужіння

Соцмережами поширилося відео як під час ранкової літургії 2 квітня священники Української православної церкви московського патріархату побили військовослужбовця. Інцидент стався о 10:20 в Свято-Покровському Кафедральному соборі УПЦ на вулиці Володимирській, 113 у Хмельницьку.

Першим про це повідомив депутат Хмельницької облради Віктор Бурлик.

Чому воїн опинився у ворожій церкві

На відео — 26-річний військовий Артур Ананьєв, який з початку повномасштабної війни добровольцем пішов на фронт в складі 19 стрілецького батальйону. Чоловік на війні отримав контузію та черепно-мозкову травму.

«Коли вся країна спостерігає за ситуацією в Лаврі, він сам пішов в московський храм, щоб задати питання „Скільки людей ще має загинути, щоб ви перестали ходити в московський патріархат?“», — зазначив депутат Бурлик.

Потім, за інформацією чиновника, в храм приїхала поліція і затримали військового за адміністративне правопорушення (дрібне хуліганство). Водночас на відео видно, що віряни у церкві просто спостерігали за тим, що відбувається у храмі. Військовий Артур Ананьєв із заявою про побиття до поліції не звертався.

Чи може бути конфлікт провокацією

За версією церковнослужителів, під час Божественної літургії, переодягнений у військову форму чоловік вчинив напад на священнослужителя Свято-Покровського кафедрального собору Хмельницького й тим самим зірвав Богослужіння. Він облив та пошкодив Священне Євангеліє в присутності понад 100 прихожан.

Начебто чоловік перший почав конфлікт зі священником, й іншого варіанту аніж силоміць виштовхати його з церкви не було.

Таку версію поширює і поліція. Вони стверджують, що чоловік під час проведення молитовної літургії скинув зі столу на підлогу книгу «Євангелія», вчинив словесний конфлікт відносно священика, який читав молитовну літургію.

«Свідки цієї події викликали працівників поліції. На даний час вирішується питання про притягнення громадянина, до адміністративної відповідальності за ст. 173 КУпАП», — прокоментували в патрульній поліції.

В управлінні Нацполіції області додали, що також за фактом побиття військовослужбовця, зафіксованим на відео, слідчі відкрили кримінальне провадження стосовно священика за «хуліганство».

Громадськість та влада залишаються на стороні військового

Біля собору, де стався інцидент, зібралося багато людей. За словами журналістів, вони хочуть почути пояснення, чому представники УПЦ МП побили військового. З людьми біля храму має поспілкуватись священник собору Олександр Рибчинський.

Водночас мер Хмельницького Олександр Симчишин заявив про намір заборони представникам УПЦ МП використовувати земельні ділянки на території усієї громади й обіцяє притягнути до кримінальної відповідальності винних за побиття військового.

«Московська фсбешна агентура у вигляді УПЦ МП має бути заборонена по всій країні. На позачерговій сесії ми припинимо користування усіма земельними ділянками на території громади. Ініціюємо також рішення обласної та районної рад. Ті, хто бив військового мають бути притягнуті до кримінальної відповідальності. Патрульні, які склали протокол на військового мають бути звільнені. Після таких подій ті священики, які мають хоч частинку українського зобов’язані негайно вийти з фсбешної структури», — йдеться у повідомленні.

З такою ж заявою до громадськості звернувся начальник Хмельницької ОВА Сергій Тюрін. Він зазначив, що правоохоронці розслідують даний інцидент, і вже незабаром нададуть правову оцінку діям обох сторін.

«Ми не московити, і не будемо уподібнюватися їхнім шляхам вирішення конфліктних ситуацій. Як і личить цивілізованим людям, ми будемо будь-які конфлікти розв‘язувати у правовий і законний спосіб», — наголосив він.

Чиновник закликав усіх знизити «градус напруги» і дати можливість відповідним службам розв‘язати конфлікт у правовий спосіб.

Україна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності