• Головна
  • Україна
  • Військовий з учительської династії: що відомо про нового міністра освіти та науки Оксена Лісового

Військовий з учительської династії: що відомо про нового міністра освіти та науки Оксена Лісового

Оксен Лісовий

Чоловік встиг побувати як бізнесменом, так і військовим

Сьогодні, 21 березня Верховна рада призначила очільників трьох міністерств: міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олександра Камишина, віцепрем’єра з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністра цифрової трансформації Михайла Федорова та нового міністра освіти та науки Оксена Лісового.

Якщо про перших двох українці знають, то ім’я Оксена Лісового менш відоме. Розповідаємо про те, ким є новопризначений міністр освіти та науки та чим він займався до того, як обійняв цю посаду.

Хто такий Оксен Лісовий

Оксен Лісовий є сином відомого дисидента організатора українського самвидаву в 1960-1970-х роках Василя Лісового, якого згодом заслали у Сибір. А його матір є вчителькою, української мови та літератури та дисиденткою, однак через репресії їй заборонили викладати. Лісовому 50 років.

Сам Оксен має декілька дипломів. У Решетилові він здобув спеціальність за фахом «художник-кераміст», ще одну освіту чоловік здобув за спеціальністю «Бібліотечно-інформаційні системи».

Керівник МАН та творець музею науки

Майже 20 років Лісовий був керівником Малої академії наук в Україні. Серед його здобутків, як менеджера: реформа академії, яка дозволила їй бути прозорою під час наукових захистів, проведення літніх наукових шкіл по всій Україні.

Вже у 2018 році МАН здобула статус Центру наукової освіти II категорії під егідою ЮНЕСКО.

У 2020 році під кураторством новопризначеного міністра відкрили музей науки на ВДНГ у Києві. Його називають одним з найцікавіших музеїв в Україні. Тут можна торкатися експонатів, їздити на велосипеді з квадратними колесами, побачити двометрову голограму та багатокілограмовий кристал.

Кинув бізнес та присвятив життя науці

Попри те, що Оксен Лісовий все життя присвятив науці, у 23 роки він відкрив власний бізнес — автозаправну станцію. Хоч він і був прибутковим, та чоловік згодом все ж повернувся до науки знову.

Серед його здобутків такі нагороди:

  • заслужений працівник освіти України — отримав у 2021 році;
  • лауреат Державної премії України в галузі освіти — отримав у 2012 році;
  • «Відмінник освіти» (2009 рік) та почесна грамота Міністерства освіти і науки України (2007 рік).

У 2022 році пішов на фронт

Коли почалося повномасштабне вторгнення Росії в України, Оксен Лісовий пішов добровольцем у 95-ї окремої десантно-штурмової бригади. Також відомо, що науковець брав участь у боях поблизу Довгенького, Долини, Краснопілля, в лісах Святогірського заповідника. Крім того, він допомагає дітям військових, що постраждали в зоні проведення ООС.

Нагадаємо, нардепа Забродського призначать заступником Залужного.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності