• Головна
  • Україна
  • 14 березня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони

14 березня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони

14 березня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони
Фото: pexels

Яке церковне свято 14 березня, чиї іменини святкувати, прикмети та заборони — про все пише LVIV.MEDIA

Церковне свято 14 березня

14 березня вшановують пам’ять святої преподобномучениці Євдокії.

Преподобномучениця була настоятелькою монастиря в Сирії. За походженням вона була самаритянкою, жила в місті Геліополіс.

В юності Євдокія мала неймовірну вроду і вела розпусне життя. Одного разу до міста прибув Герман, який був настоятелем чоловічого та жіночого монастирів. Вночі він довго молився та читав Святе Письмо. Його голос розбудив Євдокію, яка спала у сусідній кімнаті. Дівчина прислухалася до його слів.

Наступного дня вона після розмови з Германом прийняла хрещення. Жінка потім роздала своє майно і пішла з ним до жіночого монастиря. Незабаром вона стала його настоятелькою. Через благочестивий спосіб життя Бог наділив Євдокію чудесною силою. Коли про це довідався поганський управитель Геліополя Вінкентій, то наказав зарубати жінку мечем. Після свого покаяння жінка прожила ще 56 років і померла мученицькою смертю 120 року.

14 березня День Ангела святкують: Антоніна, Євдокія, Антон, Нестор, Домна, Никифор, Агапій, Давид, Мар'яна.

Цей день в історії

  1. День метеликів (метелики відіграють значну роль у харчових ланцюгах і є важливою їжею для співочих птахів, ссавців та інших комах. Метелики також є важливими запилювачами, особливо ті, що активні після настання темряви, коли багато інших тварин-запилювачів вкладаються на ніч).
  2. Міжнародний день дій проти гребель (цей день було запропоновано відзначати з метою об'єднання зусиль людей всього світу в боротьбі проти гребель, а також здійснення просвітництва щодо впливу гребель на річкові екосистеми).
  3. День пі (в американському написанні сьогоднішня дата виглядає як 3.14, звідси і пояснення, чому саме в цей день відзначається це свято. Можна було б святкувати його і 31 квітня (31.4), але тоді цей день відзначався б не кожного року).
  4. День українського добровольця (в цей день 2014 року перші 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану прибули на полігон Нові Петрівці для формування першого добровольчого батальйону, з якого згодом був сформований 1 БОП НГУ ім. Кульчицького).
  5. Міжнародний день боротьби проти гребель (започаткований американською організацією Міжнародна мережа річок 1997 року. Цей рух проти гребель підтримало понад 20 країн. Головна мета цього дня в підвищенні поінформованості суспільства щодо негативного впливу гребель на екосистему річок і залучення людства на боротьбу з греблями.
  6. Міжнародний день запитань (цей день спонукає людей ставити запитання та шукати знання, сприяти допитливості та мотивувати до навчання. Міжнародний день запитань відзначається в день народження Альберта Ейнштейна (народився в 1879 році).

****

1489 — королева Кіпру Катерина Корнаро була змушена продати своє королівство Венеції.

1492 — Кастильська королева Ізабелла наказала вислати 150 тис. євреїв з Іспанії, якщо вони не приймуть католицтво.

1839 — Виступаючи перед колегами, Джон Гершель вперше використав термін «фотографія».

1900 — закон США встановив золото єдиним стандартом викупу паперових грошей, зафіксувавши вартість долара на рівні 1,5046 грамів чистого золота.

1914 — льотчик Петро Нестеров та механік Руденко здійснили перший авіапереліт з Києва до Одеси.

1917 — у Києві розпочався З'їзд кооператорів Київщини (тривав 2 дні). Резолюцією з'їзду було проголошено курс на автономію України та організацію у селах сільських комітетів для забезпечення реалізації політики УЦР на місцях.

1923 — Рада Послів держав Антанти прийняла остаточне рішення про приєднання Східної Галичини і Західної Волині до Польщі, визнавши їх анексію.

1939 — проголошена Перша словацька республіка; розпалася спільна держава чехів і словаків.

1939 — Угорщина розпочала війну проти Карпатської України.

1956 — Ampex представила в Чикаго перший практичний відеомагнітофон VRX-1000

1958 — сертифіковано перший золотий диск у музичній індустрії

1990 — на III З'їзді народних депутатів СРСР скасована 6-та стаття Конституції СРСР (від 1977 року), яка проголошувала монопольну владу («керівну роль») КПРС в СРСР.

1990 — у Львівській області в Стрию, першому з українських міст, підняли національний символ — прапор України.

1994 — випущено реліз Linux 1.0.0.

2014 — у Харкові на Римарській вулиці стався перший у російсько-українській війні бій із застосуванням вогнепальної зброї.

2014 — перші 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану прибули на полігон Нові Петрівці з метою формування першого добровольчого батальйону для захисту України від російської збройної агресії.

Які видатні українці народилися цього дня

1821 — Петро Селецький, український композитор, мемуарист.

1872 — Олекса Новаківський, український живописець і педагог.

1891 — Амвросій Бучма — видатний український актор і режисер. В 1936—1954 рр. — актор і режисер Київського театру ім. I.Франка.

1897 — Василь Атаманюк — український письменник (поет, перекладач, літературознавець), політичний діяч. Псевдонім — Василь Яблуненко.

1908 — Чуприна Олексій Сергійович, кобзар з Чорної гори (1960—1992).

1937 — Володимир Савельєв, український режисер та актор.

1940 — Шовкун Віктор Йосипович перекладач, письменник, літературний редактор.

Народні прикмети

  1. Південний вітер — до дощового літа, північний — до холодного.
  2. Ясна погода — до врожаю пшениці.
  3. Якщо на Євдокію молодий місяць з дощем, то бути мокрому літу.
  4. Сніг в цей день — до врожаю і достатку грибів по осені.

Що не можна робити в цей день

  • Не можна йти до закінчення служби з храму.
  • Великим гріхом вважається поминати покійних спиртними напоями.
  • Не можна погано говорити про покійних.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності