• Головна
  • Україна
  • 10 березня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони

10 березня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони

10 березня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони
Фото: pexels

Яке церковне свято 10 березня, чиї іменини святкувати, прикмети та заборони — про все пише LVIV.MEDIA

Церковне свято 10 березня

10 березня вшановують пам’ять священнослужителя Тарасія, єпископа Константинопольського.

Він народися в сім'ї патриціїв Єнкратії та Георгія. У Константинополі виховувався та отримав освіту. Потім працював радником і писарем при дворі імператора Костянтина VII Багрянородного.

В той час у Церкві поширювалася єресь іконоборства. Через слабкість характеру тодішній патріарх Константинопольський — святитель Павло — не міг протистояти цьому явищу. Коли прийшла до нього імператриця з сином, то він сказав, що гідним наступником може бути лише Тарасій, який тоді був мирянином.

784 року Тарасія звели на престол. Він управляв церквою 22 роки. Чоловік вів суворе аскетичне життя. Все своє майно єпископ витрачав на богоугодні справи, годував бідних, допомагав немічним.

Безстрашно викрив Тарасій імператора Костянтина, який обмовив свою дружину Марію і ув'язнив її в монастирі. Відмовився він розірвати шлюб імператора, і впав у немилість. Невдовзі мати Костянтина, цариця Ірина, сама позбавила сина престолу.

Помер Тарасій 806 року. Його поховали у монастирі на Босфорі, який він сам же збудував. Біля його гробу сталося чимало див.

10 березня День Ангела святкують: Тарас, Антон, Євген, Федір, Регіна, Маркел, Маркело, Мар'ян, Пафнутій.

Цей день в історії

  1. День волинки (створення в 2012 році цього свята було пов'язано з надією привернути увагу до більш ніж 130 різних типів волинок у всьому світі, а також щоб історія і гра на волинці не були втрачені).
  2. День дивовижності (ці березневі заходи у першій декаді місяця мають традиційний щорічний характер).
  3. День тормозка (тормозок є важливою складовою підземного побуту. Не прийнято їсти тормозок поспіхом. Зазвичай, процес цей відбувається спокійно і неквапливо, під розмови. У злагодженому колективі у кожного робітника є своє місце).
  4. День перевірки батарейок (найпростіший спосіб перевірити працездатність батарейки, це спочатку вставити її, наприклад, в пульт і подивитися, чи буде він працювати. Якщо під рукою є спеціальний прилад для вимірювання заряду батареї, наприклад мультиметр, то впоратися з цим завданням ще простіше).
  5. Помини Тараса Шевченка ( у цей день 1861 року у Санкт-Петербурзі помер Тарас Шевченко).
  6. Всесвітній день економіки (дата на 2023 рік. Відзначається в рамках Міжнародного бізнес фестивалю [International Business Festival 10 - 11 березня у 2023 році], який проходить в Ліверпулі, Великобританія, раз в два роки, де проводяться конференції, семінари, бізнес-зустрічі тисяч делегатів. Мета заходів - сприяння економічній стабільності та можливостям в мінливому світі, демонстрація потенціалів міжнародного ринку).
  7. День Державного гімну України (цього дня 1865 року в польському місті Перемишль вперше прозвучав твір композитора Михайла Вербицького на слова поета Павла Чубинського «Ще не вмерла Україна». Офіційно його музичну редакцію було прийнято Верховною Радою України 15 січня 1992 року).
  8. Міжнародний день жінок суддів (квітня 2021 року Генеральна Асамблея ООН у Катарі ухвалила резолюцію A/75/L.81, в якій проголосила 10 березня Міжнародним днем жінок суддів (International Day of Women Judges).

****

1098 — Балдуїн I прийняв титул графа Едеси, заснувавши першу державу хрестоносців.

1535 — кораблі Томаса де Берланґи відхилилися зі шляху від Панами до Перу, в результаті чого були відкриті Галапагоські острови.

1801 — в Англії, Шотландії та Уельсі проведений перший перепис населення.

1813 — пруський король Фрідріх-Вільгельм III заснував нагороду «Залізний Хрест» на відзначення заслуг у визволенні країни від наполеонівської окупації.

1830 — початок боротьби горців Дагестану й Чечні за незалежність.

1862 — у США увійшли в обіг перші паперові гроші.

1865 — пісня «Ще не вмерла Україна» вперше публічно прозвучала в Перемишлі, на концерті пам'яті Тараса Шевченка.

1876 — Александер Ґрехем Белл зробив перший успішний телефонний дзвінок. Першою фразою була: Mr. Watson, come here, I want to see you («Містере Ватсон, зайдіть, я хочу вас бачити»).

1878 — у женевській друкарні М. Драгоманова Ф. Вовком і А. Ляхоцьким випущене кишенькове видання «Кобзаря» Тараса Шевченка.

1893 — Берег Слонової Кістки став французькою колонією.

1905 — поразкою Росії закінчилась Мукденська битва, наймасштабніша бойова операція, що відбувалась до Першої світової війни.

1906 — у Британії відкрита лінія Бакерлоо (Bakerloo) Лондонського метрополітену.

1910 — у Китаї заборонено рабство.

1910 — перші нічні польоти здійснив француз Еміль Обрен на моноплані «Блеріо».

1943 — німецький фельдмаршал Ервін фон Роммель прибув у бункер під Вінницею для спроби умовити Гітлера евакуювати німецькі війська з Північної Африки.

1943 — розпочалися роботи зі створення ядерної зброї в СРСР.

1945 — відбулося бомбардування Токіо, найкривавіший авіаналіт в історії воєн.

1959 — початок Тибетського повстання місцевих мешканців проти китайської влади.

1976 — полька Крістіна Хойновська розпочала перше жіноче навколосвітнє одиночне плавання.

1990 — з'явилася перша в Києві парафія УАПЦ. Завдяки етнологу Лідії Орел для неї надали церкву святого архістратига Михаїла в Музеї народної архітектури та побуту України.

1992 — Україна прийнята до Північноатлантичної Ради співробітництва. Початок існування оркестру Почесної варти Президентського полку України.

Які видатні українці народилися цього дня

1787 — Устим Кармелюк, шляхетний розбійник та український національний герой, керівник повстанського руху на Поділлі у 1813–1835 рр. проти національного і соціального гніту.

1930 — Михалевич Володимир Сергійович, український вчений у галузі економічної кібернетики, директор Інституту кібернетики імені В. М. Глушкова НАН України з 1982 по 1994 рр.

1938 — Моргун Володимир Васильович, Герой України, український генетик-селекціонер, директор Інституту фізіології рослин і генетики НАН України.

1953 — Тарас Петриненко, український музикант, співак, композитор, поет. Автор пісні «Україна», що перетворилась на своєрідний неофіційний гімн України.

1989 — Мотричко Вікторія Леонтіївна, українська шашкістка, чемпіонка світу.

Народні прикмети

  1. Грім в цей день віщує похолодання.
  2. Гарна погода на Тарасія обіцяє гоже літо.
  3. Ворони купаються — до тепла.
  4. Сніг з дощем — до повноводдя.

Що не можна робити в цей день

  • Не можна лягати спати ввечері або вдень, інакше можна привернути увагу нечистої сили, яка нашкодить вам.
  • Не можна сваритися з родичами, це віщує вдвічі більше негараздів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності