• Головна
  • Україна
  • Окупанти вивезли на «лікування» до Москви 300 дітей з Луганщини та Донеччини

Окупанти вивезли на «лікування» до Москви 300 дітей з Луганщини та Донеччини

Дитина у вікні
Фото: pexels

При виявленні нібито «серйозних травм» першу допомогу їм надали медпрацівники, які займалися депортацією

До Москви з тимчасово окупованої території Луганщини та Донеччини відправили на «лікування» 300 дітей.

Про це повідомляє Луганська обласна військова адміністрація.

Дітей відправили до московських стаціонарів. При виявленні нібито «серйозних травм» першу допомогу їм надали медпрацівники, які займалися депортацією. 

У Луганській ОВА зазначили, що невідомо, скільки ще дітей під приводом госпіталізації депортували в інші населенні пункти рф.

Восени виїзні бригади російських медиків проводили медогляди юнаків та дівчат майже в кожному місті окупованої Луганщини. Як розповіли в Луганській ОВА, подекуди вчителі збирали гроші за можливість обстеження.

«До приходу окупантів діти та батьки навіть не здогадувалися про свій тяжкий стан», - йдеться у повідомленні.

Як розповіла в інтерв'ю «Громадському»  правозахисниця та юристка Регіонального центру прав людини Катерина Рашевська, офіційно міністерство оборони РФ повідомляє про понад 300 тисяч депортованих дітей. 

У Держдепі США говорили про 260 тисяч.

Українській владі поки вдалося ідентифікувати 13,8 тисячі таких дітей. А повернути додому вдалося 125 дітей.

Правозахисниця розповіла, що росія, відповідно до відкритих джерел, депортувала українських дітей щонайменше до 57 своїх регіонів, зокрема на Сахалін та до Дагестану.

Вона зазначила, що в росії вже передали в сім’ї 400 депортованих українських дітей. У більшості випадків росіяни змінили їхні персональні дані, тож ідентифікувати їх уже неможливо.

Нагадаємо, керівник Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив, що російські окупанти вивозять дітей з області до Чечні для «патріотичного виховання». Ще у серпні Сергій Гайдай писав, що окупанти намагаються вивезти з Луганщини українських дітей. Тоді до області приїжджала «уповноважена з прав дитини при президенту рф».

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності