• Головна
  • Україна
  • В Україні скасували аукціони на Prozorro до кінця війни: в чому причина

В Україні скасували аукціони на Prozorro до кінця війни: в чому причина

В Україні скасували аукціони на Prozorro до кінця війни: в чому причина

Мінекономіки проведе аналіз наслідків скасування аукціонів на різні категорії закупівель

Уряд до кінця дії воєнного стану скасував аукціони у системі Prozorro. Це рішення зумовлене відсутністю доступу всіх учасників торгів до системи через обстріли енергосистеми.

Про це повідомили у Міністерстві економіки України.

Згідно з постановою, яку Кабмін ухвалив 30 грудня, аукціони не проводитимуться на період дії воєнного стану і протягом 90 днів з моменту його припинення.

«Як відповідь на блекаути, ми тимчасово скасували електронні аукціони. Від сьогодні всі торги, що будуть оголошені в Prozorro, будуть проводитися без аукціону. Тобто тендерна пропозиція учасника є остаточною, і виграє той, хто дав найменшу ціну під час подання пропозиції», — пояснила віцепрем’єр-міністерка — міністерка економіки Юлія Свириденко.

Також постановою №1495 була скасована локалізація при закупівлях на потреби Збройних Сил України. Тобто пікапи, вантажний транспорт, «швидкі» тощо можна купувати на потреби ЗСУ без вимог локалізації.

Водночас Свириденко зазначила, що Міністерство проведе аналіз наслідків скасування аукціонів на різні категорії закупівель, за результатами якого можуть бути запроваджені постійні зміни до процесу публічних закупівель. Зокрема, щодо обов’язковості аукціонів для складних предметів закупівлі, наприклад, будівництва.

«На вимогу World Bank Ukraine ми реалізовуємо окрему процедуру, в якій аукціони будуть опціональними, тобто на рішення замовника. Тому через 1-2 місяці подивимося на цифри, якщо підтвердиться, що в різних категоріях закупівель стратегія тендеру без аукціону може бути більш ефективною, повернемо аукціони як опціональний інструмент торгів для всіх закупівель», — сказала міністерка.

Нагадаємо, у Львові Франківська районна адміністрація провела тендер на послуги з прибирання та підмітання вулиць у 2023 році. Детальніше про це читайте, перейшовши за посиланням.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності