• Головна
  • Україна
  • Чому Україна досі не отримала зброї по ленд-лізу: пояснення МЗС

Чому Україна досі не отримала зброї по ленд-лізу: пояснення МЗС

Чому Україна досі не отримала зброї по ленд-лізу: пояснення МЗС

На цьому етапі війни Штати надають військову допомогу Україні коштом власного федерального бюджету

США наразі передають військову допомогу Україні за різними програмами та не використовують ленд-лізу. Все для того, щоб заощадити український бюджет у майбутньому.

Про це речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко розповів у коментарі Hromadske.

Він пояснив, що механізм ленд-лізу полягає в тому, що США можуть передавати Україні наявні у них оборонні вироби в оренду чи на умовах лізингу.

«Плюс цього інструменту — швидкість ухвалення Адміністрацією США рішень за спрощеною процедурою без зайвої бюрократії та необхідності голосувань щодо кожного пакету допомоги Україні в Конгресі США. Мінус — обсяги постачань американської зброї в межах ленд-лізу напряму залежать від фінансових можливостей України», — зазначив Ніколенко.

На цьому етапі війни Штати надають військову допомогу Україні коштом власного федерального бюджету. Як уточнив Ніколенко, в межах відповідного закону США про додаткові асигнування на підтримку України наразі ми отримуємо безпекову та оборонну допомогу за трьома програмами:

  • Ініціатива сприяння безпеці України (Ukraine Security Assistance Initiative, USAI);
  • зовнішнє військове фінансування (Foreign Military Financing, FMF);
  • поповнення запасів зброї США (Replenishment of U.S. weapons stocks).

Зазначається, що за цими програмами військову допомогу надають на безоплатній основі. Тобто нинішні програми, на відміну від ленд-лізу, не передбачають відшкодування з боку України вартості наданого озброєння, військової техніки та боєприпасів.

«Окрім двостороннього виміру допомоги з боку США, американська сторона була ініціатором створення Контактної групи з оборони України, в роботі якої нині беруть участь 50 країн. Завдяки спільним дипломатичним зусиллям та провідній ролі США вдалося мобілізувати надання Україні з боку членів НАТО та інших партнерів зброї вартістю 40 мільярдів доларів», — додав речник МЗС України. 

Нагадаємо, адміністрація президента США Джо Байдена планує направити Україні передове електронне обладнання, яке перетворює некеровані авіаційні боєприпаси в «розумні бомби», здатні з високим ступенем точності вражати російські військові позиції.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності