У Чорному морі заблоковано 218 суден з українським зерном

У Чорному морі заблоковано 218 суден з українським зерном

Рух 218 суден, які беруть участь у «Зерновій ініціативі», фактично заблокований

Про це повідомляють на сторінці Міністерства інфраструктури України.

«У зв’язку з тим, що українська сторона станом на 30 жовтня немає дозволів від Спільного Координаційного Центру на проходження безпечним коридором та проведення інспекцій, 218 суден фактично заблоковані на своїх поточних позиціях», — йдеться у повідомленні.

З них:

  • 95 завантажених суден, які вже вийшли з українських портів та очікують на інспекцію для відправлення до кінцевого споживача;
  • 101 судно очікує інспекції на вхід до українських портів;
  • 22 завантажених судна чекають на вихід з українських портів.

У Міністерстві наголошують, що реалізація «Ініціативи про безпечне транспортування зерна і агропродукції через українські порти» носить винятково гуманітарний характер, і Україна як сторона Ініціативи не порушила жодного з її пунктів.

Українська сторона не зупиняла руху вантажів через «зерновий коридор», навіть попри російські військові атаки на портову та енергетичну інфраструктуру. Також було зафіксовано 15 випадків приближення російських БПЛА та літаків на заборонену дистанцію до цивільних суден, що беруть участь в Ініціативі.

Разом з тим, там зауважують, що фактична блокада «зернового коридору» з боку російської федерації розпочалася ще у вересні.

Це проявлялось у штучному затягуванні та зменшенні кількості інспекцій, що призвело до створення черги у 176 суден з 2,1 млн агропродукції на борту.

«Таким чином, стає очевидним намір Росії спровокувати масовий голод у нужденних країнах Африки та Азії, а також створити гострий дефіцит продовольства у всьому світі», — йдеться у повідомленні.  

«Хочемо підкреслити, що з моменту виходу першого судна вдалося експортувати більше 9 мільйонів тонн продовольства, з них більше 5 мільйонів тонн — до країн Африки та Азії. В рамках Всесвітньої Продовольчої Програми під егідою ООН до країн, що перебувають на межі голоду, було відправлено 190 тисяч тонн української пшениці», — повідомляють у Міністерстві інфраструктури України.

А також наголошують, що Україна залишається надійним партнером для цивілізованого світу та готова продовжувати оперативно збирати та відвантажувати агропродукцію для забезпечення глобальної продовольчої безпеки.

Нагадаємо, росія призупинила свою участь у зерновій угоді під фальшивим приводом вибухів за 220 кілометрів від «зернового коридору».

Глава МЗС зазначив, що нинішня черга із зерном накопичилася в Чорному морі з вересня, коли рф почала свідомо зволікати з функціонуванням коридору і прагнути зірвати угоду.

Міністр підкреслив, що росія давно прийняла рішення відновити свої голодні ігри і тепер намагається це виправдати.

В ООН відреагували на припинення росією участі у зерновій угоді. Заступник речника Генерального секретаря ООН Фархан Хак заявив, що в ООН уже знають про ініціативу росії та підтримують зв'язок з російською владою.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності