• Головна
  • Світ
  • Європарламент підтримав виділення 50 млрд євро для України

Європарламент підтримав виділення 50 млрд євро для України

Європарламент підтримав виділення 50 млрд євро для України

Європейський парламент більшістю голосів схвалив виділення пакета макрофінансової підтримки України

У Європейському парламенті схвалили надання Україні пакета допомоги на 50 мільярдів євро — Ukraine Facility. Програма передбачає надання Україні цих коштів впродовж 2024-2027 років. Про це стало відомо з трансляції пленарного засідання Європарламенту.

За виділення коштів проголосували 536 євродепутатів, водночас 40 із них виступили проти, а 39 — утрималися. Тепер це рішення має підтримати Рада Європейського Союзу.

Під час засідання Європарламент ухвалив фінальний регламент виплати коштів після того, як на саміті 1 лютого всі 27 лідерів Євросоюзу погодили виділити цей пакет для України. Загальні 50 мільярдів євро розділять на позики (33 мільярди євро) і гранти (17 мільярдів євро), які виплачуватимуть упродовж 2024-2027 років. Перший транш — 4,5 мільярда євро в українському уряді розраховують отримати вже у березні.

«Головне завдання фонду має включати: допомогу у підтриманні макрофінансової стабільності країни та полегшення зовнішніх і внутрішніх фінансових складнощів України; відбудову та модернізацію інфраструктури, що була пошкоджена війною, зокрема, енергетичну інфраструктуру, систему водопостачання, внутрішні та транскордонні транспортні мережі, включаючи залізницю, дороги, мости, пункти перетину кордону», — йдеться у документі.

Також йдеться про надання соціальної допомоги, зокрема, для внутрішньо переміщених осіб, для ветеранів війни та для найбільш вразливих верств населення, відновлення житла, зруйнованого під час бойових дій.

Щоб отримувати кошти з цього пакета, Україна має підтримувати та поважати ефективні демократичні механізми, зокрема багатопартійну парламентську систему та верховенство права, а також гарантувати дотримання прав людини, зокрема й меншин.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності