• Головна
  • Світ
  • Королева Данії зреклася престолу на користь сина

Королева Данії зреклася престолу на користь сина

Королева Данії зреклася престолу на користь сина

Вона стала першим монархом країни за майже 900 років, яка добровільно зреклася престолу.

Фредерік X став королем Данії після того, як його матір, королева Маргрете II, офіційно зреклася престолу. Про це 14 січня повідомляє Reuters.

Маргрете II підписала документ про зречення — це означає, що автоматично її 55-річний син Фредерік X стає королем. Формально Фредерік Х буде проголошений королем з балкона палацу Крістіансборг.

Таким чином Маргрете II закінчила своє 52-річне правління. Вона була монархом, який найдовше правив у Данії. А також вона стала першим монархом країни за майже 900 років, яка добровільно зреклася престолу.

Останні слова королеви після того, як вона завершила процедуру зречення, були: "Боже, бережи короля".

Після сходження на престол кронпринц Фредерік матиме титул Його Високості короля Фредеріка Х. Його дружина, кронпринцеса Мері австралійського походження, відповідно, буде Її Високістю королевою Мері.

Тисячі людей зібралися на вулицях Копенгагена, щоб попрощатися з Маргрете II. Автобуси з людьми з усієї країни прибули до столиці. До Данії також приїхали чимало мешканців інших країн.

Загалом очікується, що понад 100 тисяч людей у ​​центрі Копенгагена спостерігатимуть за проголошенням нового короля, яке має відбутися сьогодні ж, 14 січня.

Згодом, про новий титул Фредеріка Х оголосила прем'єр-міністрка країни Метте Фредеріксен з балкона палацу Крістіансбор. Вона зачитала відповідну прокламацію тричі, що є традицією.

Після цього на балконі до нового короля доєдналися його дружина Марія, яка народилась в Австралії й тепер матиме титул королеви, а також їхні четверо дітей. Серед них і 18-річний принц Крістіан, який тепер перший у черзі на данський престол.

Я сподіваюсь стати об'єднавчим королем завтрашнього дня”, — сказав Фредерік Х з балкона, інформує DR. Самої церемонії коронації не було, оскільки цього не передбачає конституція країни.

Додамо, королева Данії оголосила про намір зректися престолу в новорічному телезверненні. Маргарет Другій 83 роки. Вона була коронована понад пів сотні років тому, 1972 року. Після смерті британської королеви Єлизавети царювання данського монарха стало найдовшим у Європі.

Монарх у Данії не має реальної влади, не бере участі у формуванні внутрішньої політики. Політичний курс визначає уряд, який призначається обраним парламентом.

Новому королю Данії 55 років. Він зійде на престол під імʼям Фредерік Десятий. Як і його мати, формально він представлятиме на престолі німецьку династію Глюксбургів, хоча за батьківською лінією належить до французької графської гілки Лаборд де Монпеза.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності