• Головна
  • Світ
  • Фінляндія відмовилася видати Україні російського неонациста Яна Петровського

Фінляндія відмовилася видати Україні російського неонациста Яна Петровського

Ян Петровський воював в Україні, а потім під вигаданим іменем втік до Фінляндії, де його затримали, фото російських ЗМІ

Видачу Україні ватажка угруповання «Русич» заблокував Верховний суд Фінляндії. Тепер він вийде з-під варти на волю

Верховний суд Фінляндії постановив звільнити та відмовив у екстрадиції до України члена російського угруповання «Русич» Яна Петровського, який воював проти України, а у Фінляндії проживав під вигаданим ім’ям Воїслав Торден. Верховний суд вважає, що в українській в’язниці на воєнного злочинця чекає поводження, яке принижує його гідність, повідомило у п’ятницю, 8 грудня, фінське видання Helsingin Sanomat.

Однією із причин, якими Верховний суд Фінляндії аргументував відмову у екстрадиції російського бойовика в Україну названо умови утримання в українських в’язницях. Зокрема, зазначається, що Європейський суд з прав людини визнав, що вони порушують третю статтю Конвенції з прав людини. Верховний суд Фінляндії вважає, що Петровському в Україні загрожуватиме поводження, яке принижуватиме його гідність.

Верховний суд Фінляндії зазначив, що умови в українських в'язницях ще більше погіршилися під час війни і можуть становити загрозу життю та здоров'ю. Крім того, можливі тортури та насильство щодо осіб, яких підозрюють у співпраці з Росією.

Згідно з рішенням Верховного Суду Фінляндії, більше немає умов для тримання неонациста під вартою, тому його потрібно негайно звільнити.

Яна Петровського під іменем Воїслава Тордена затримали за порушення міграційного законодавства Фінляндії у липні цього року. Щоб не допустити його депортації до Росії, Офіс генпрокурора направив у Фінляндію необхідну інформацію та запит про затримання й тимчасовий арешт бойовика. Його розшукує СБУ за участь у складі терористичної організації у війні проти України.

Неонацист Ян Петровський отримав посвідку на проживання у Фінляндії на підставі навчання його дружини-росіянки. Водночас адвокатка-росіянка намагається запобігти екстрадиції Петровського з Фінляндії в Україну. Вона стверджує, що бойовик не воював в Україні, а лише брав участь у «політичній діяльності». Натомість сам Петровський в інтерв'ю російському виданню не приховував своєї участі у бойових діях на сході України.

Терористична група «Русич», яку очолює Петровський, з 2014 року воювала в Україні, потім – у Сирії. Також це угруповання брало участь і в боях на Харківщині вже під час повномасштабного вторгнення Росії. Саме Петровському і його банді інкримінують найжорстокіші злочини цієї війни, як-от відрізання органів полоненим.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності