• Головна
  • Світ
  • У віці 100 років помер видатний американський дипломат Генрі Кіссінджер

У віці 100 років помер видатний американський дипломат Генрі Кіссінджер

Так виглядав Генрі Кіссінджер у 2016 році, фото Marsha Miller

Кіссінджер був держсекретарем США та лауреатом Нобелівської премії миру. Він спершу закликав Україну поступитися Росії частиною територій, але через кілька місяців змінив свою позицію й хотів, щоб Україна вступила до НАТО

У Сполучених Штатах 29 листопада помер колишній державний секретар і дипломат Генрі Кіссінджер. Про це повідомили американські медіа з посиланням на його консалтингову фірму, пише вранці в четвер, 30 листопада, «Радіо Свобода».

Відомо, що Генрі Кіссінджер помер у своєму домі в штаті Коннектикут у віці 100 років.

Генрі Кіссінджера називають найвпливовішим державним секретарем США після Другої світової війни. Він став радником президента Річарда Ніксона з питань національної безпеки у 1969 році. У 1973 році був призначений також держсекретарем США і поєднував обидві посади. Після відставки президента Ніксона він продовжував працювати головою Держдепартаменту в адміністрації президента Джеральда Форда.

Саме в цей період Сполучені Штати зробили великі зовнішньополітичні кроки, що змінили хід холодної війни. Секретні переговори, проведені Кіссінджером у 1971 році, призвели до історичного візиту Річарда Ніксона до Пекіна та нормалізації відносин між США та Китаєм.

Кісінджер був рішучим прихильником поліпшення відносин із Радянським Союзом. Його діалог із радянським керівництвом дав старт так званому процесу розрядки, під час якого було укладено перші великі американо-радянські угоди про контроль за ядерною зброєю.

Генрі Кісінджер зіграв ключову роль в організації та веденні багаторічних переговорів з Північним В’єтнамом, внаслідок яких американські війська були виведені з Південного В'єтнаму. Ці зусилля були відзначені Нобелівською премією миру. Війна тривала ще два роки й закінчилася поразкою союзної зі США Республіки В’єтнам.

Генрі Кіссінджер і російсько-українська війна

У 2014 році Кіссінджер негативно поставився до засудження Заходом російської анексії Криму й критикував санкції проти Росії.

26 травня 2022 року, в розпал повномасштабного вторгнення Росії в Україну, на економічному форумі в Давосі Кіссінджер порадив Україні віддати частину своїх територій Росії, чим викликав хвилю критики на свою адресу. Щоправда, через деякий час, в липні 2022 році, він заявив, що помилявся і Україна не повинна поступатися своїми територіями. Навіть почав говорити про її членство в НАТО.

Буквально напередодні свого століття Кіссінджер знову озвучив ідею вступу України в НАТО.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності