• Головна
  • Світ
  • Реакція на слова Путіна: Польща викликала до МЗС посла РФ

Реакція на слова Путіна: Польща викликала до МЗС посла РФ

Реакція на слова Путіна: Польща викликала до МЗС посла РФ

Однак він звинуватив Варшаву нібито у провокації, мовляв, у Польщі неправильно трактували слова президента РФ.

Після скандальної заяви Путіна, про те що західні території Польщі - це "подарунок Сталіна", до МЗС Республіки Польща виклали російського посла Сергія Андрєєва.

Про це пише ukrayina.pl., посилаючись на polsatnews.pl.

Однак він звинуватив Варшаву нібито у провокації, мовляв, у Польщі неправильно трактували слова президента РФ.

«Ми говорили про польську політику щодо України й щодо Росії. Я відкинув усі польські звинувачення на адресу президента Володимира Путіна. У них немає виправдання», - заявив Сергій Андрєєв після того, як вийшов з будівлі МЗС, і додав, що Кремль постійно помічає з боку Варшави відсутність взаєморозуміння і діаметрально протилежного підходу до сучасної політики та історії ХХ століття.

«Так звані східні польські території є історичними територіями Росії, вони повернулися до складу СРСР, пізніше, після 1991 року, стали територіями України та Білорусі. Польща не має територіальних претензій на ці землі, тому це означає, що ці дії були історично виправдані», - сказав Андрєєв.

Коли посла запитали, чому Володимир Путін сказав, що «Польща хоче відірвати шматок України», оскільки він сам лише вказав, що «Польща не має територіальних претензій», він відповів: «Таке наше сприйняття ситуації нинішньої політики поляків з цих питань».

Відповідаючи на запитання про підстави такого сприйняття польської політики, посол заявив, що «Володимир Путін їх знає». «Коли він говорить про це, він робить це з повним знанням», - сказав Андрєєв.

Як він зізнався, в МЗС його ніхто не «відправляв», а «отримував запрошення». «Я насправді не знав, про що йдеться», - сказав він.

Посол також не зміг пояснити, які причини доводять, що нібито «Польща хоче напасти на Білорусь». «У нас є підстави думати, що це може бути», - сказав він. «Це причини, які є у російського президента», - додав він.

Згодом перед будівлею Міністерства закордонних справ з'явився заступник глави МЗС Польщі справ Павел Яблонський. Він сказав, що посла Російської Федерації викликали у зв'язку з провокаційними заявами та погрозами Володимира Путіна на адресу поляка.

За його словами, під час зустрічі була представлена позиція Польщі.

"Вказівка на те, що такого роду псевдоісторичні аргументи, спроби відбілити військового злочинця, яким був Сталін, іншим військовим злочинцем, яким сьогодні є Володимир Путін, є дією, яку Польща трактує лише як провокацію, спробу спровокувати ескалацію. Ми повністю засуджуємо спроби перегляду історії, спроби використовувати ревізію історії для пропагандистської діяльності", - сказав заступник міністра закордонних справ.

Яблонський заявив, що Польща вкотре закликала Росію припинити загарбницьку війну та окупацію України.

"У мене склалося враження, що посол явно засмутився цією ситуацією. Ця зустріч була дуже короткою. Те, як він поводився, також не відповідало дипломатичному протоколу. На жаль, це не перший випадок, коли посол поводиться таким чином. Я думаю, що його ставлення чудово відображає основи країни, яку він представляє, - зазначив заступник міністра МЗС.

"Спроби фальсифікації історії, а також сьогодення - це те, з чим ми будемо стикатися щодня. Також сьогодні російський посол спробував представити таку позицію. У розмові з ним я однозначно підкреслив, що кордони між державами абсолютно недоторканні. Польща виступає проти будь-яких спроб їх переглянути", - заявив Яблонський.

Посилаючись на слова посла про "діаметрально інший підхід до сучасної політики", Павел Яблонський визнав, що ніколи не буде згоди щодо теми діяльності Росії в Україні, а також російського наративу в цьому питанні.

Нагадаємо, у Польщі у Зеленій Гурі сталася масштабна пожежа на сховищі хімікатів. Місцева влада підготувала автобуси для евакуації близько 2500 людей, які проживають поблизу, але нагальної потреби у відселені поки немає.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності