• Головна
  • Світ
  • У Польщі масштабна пожежа на сховищі хімікатів: стан повітря і підземних вод перевіряють

У Польщі масштабна пожежа на сховищі хімікатів: стан повітря і підземних вод перевіряють

У Польщі масштабна пожежа на сховищі хімікатів: стан повітря і підземних вод перевіряють

Стан повітря і підземних вод перевіряють. Людей закликають користуватися масками.

У Польщі у Зеленій Гурі сталася масштабна пожежа на сховищі хімікатів. Місцева влада підготувала автобуси для евакуації близько 2500 людей, які проживають поблизу, але нагальної потреби у відселені поки немає.

Про це пише видання ukrayina.pl., посилаючись на Gazeta.pl.

Вогонь гасили 60 пожежних бригад та авіація. На місце скерували військових, зокрема війська хімічного захисту. Стан повітря і підземних вод перевіряють. Людей закликають користуватися масками.

Пожежа на сховищі з токсичними відходами в Зеленій Гурі спалахнула в суботу вдень. Вже через кілька годин Урядовий центр безпеки оголосив попередження в районах населених пунктів Зелена Гура, Свебодзін, Кросно, Жари, Жагань та повітів Новосольський і Вшовський.

Повідомляється, що пожежу гасять 60 пожежних бригад (близько 200 вогнеборців). Допомагає армія, зокрема на місце направили хімічні війська. Гасити займання допомагає пожежна авіація.

Глава Міністерства національної оборони Маріуш Блащак повідомив, що на місце додатково будуть направлені військові з Центрального центру аналізу забруднення.

Влада підготувала автобуси для евакуації населення, але рішення про це ще немає.

«На даний момент ми не приймаємо рішення щодо евакуації близько 2,5 тисяч людей, які живуть поблизу пожежі. Заміри повітря показали ароматичні та нафтові вуглеводні в кількості, що не загрожує життю та здоров'ю людей», — повідомив воєвода Любуського повіту Владислав Дайчак.

Він зазначив, що перевірки проводитимуться безперервно, а в разі перевищення допустимих норм — евакуація.

«Є підготовлені місця перебування та автобуси, які можуть негайно розпочати підвозити людей до цих місць. Армія готова підтримувати можливу евакуацію. Загрози здоров'ю та життю мешканців наразі немає», — сказав воєвода Владислав Дайчак.

Водночас він попросив жителів навколишніх міст тримати двері та вікна зачиненими, а на вулиці користуватися масками.

Мер Зеленої Гури Януш Кубіцький повідомив, що "вода перевірена та безпечна", але при цьому зазначив: «Якщо у когось є приватні свердловини, краще ними зараз не користуватися».

Командир Любуської державної пожежної охорони, старший бригадир Патрик Марушак зізнався, що гасіння пожежі поблизу Зеленої Гури може бути дуже виснажливим для пожежників.

«Робота буде тривалою, вона займе багато годин. Готуємося до заміни втомлених рятувальників. Не всі ситуації діагностуються, ми не знаємо, з чим можемо зіткнутися», - сказав Патрик Марушак.

Через пожежу у Зеленій Гурі припинено рух поїздів з цього міста в напрямку Вроцлава і Щецина. Також вимкнено напругу в контактній мережі на залізничному полотні. Відновити прохідність залізничного полотна зможуть лише після рішення пожежної охорони та перевірки стану залізничної інфраструктури.

Нагадаємо, з 22 на 23 липня вогнеборці Самбірського району двічі виїжджали на ліквідації пожеж в житлових будинках — в села Лука та Монастирець.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності