• Головна
  • Світ
  • Генсек ООН закликав Путіна зберегти зернову ініціативу

Генсек ООН закликав Путіна зберегти зернову ініціативу

Генсек ООН закликав Путіна зберегти зернову ініціативу

Експорт українського зерна Чорним морем вкрай важливий для продовольчої безпеки світу

Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутерреш висловив жаль через вихід Росії з Чорноморської зернової ініціативи. Зокрема, він написав президенту РФ Володимиру Путіну лист із закликом зберегти угоду.

Про це повідомляє пресслужба ООН.

«Я глибоко шкодую про рішення Російської Федерації припинити реалізацію Чорноморської ініціативи, включаючи скасування російських гарантій безпеки судноплавства в північно-західній частині Чорного моря», — сказав Гутерреш під час брифінгу.

Він нагадав, що експорт українського зерна Чорним морем вкрай важливий для продовольчої безпеки світу.

«Ця ініціатива забезпечує безпечне проходження понад 32 мільйонів метричних тонн продовольчих товарів з українських портів. А Всесвітня продовольча програма відправила понад 725 000 тонн допомоги людству для підтримки гуманітарних операцій», — зауважив генсек ООН.

Водночас він додав, що надіслав листа Путіну з новою пропозицією щодо збереження Чорноморської ініціативи.

«У цьому листі, який я вважаю за необхідне процитувати, я підкреслюю, що, цитую, "з моменту підписання меморандуму про взаєморозуміння, а також з урахуванням заходів, вжитих Російською Федерацією, російська торгівля зерном, як і обсяги експорту, і ринки добрив стабілізуються. Російський експорт наближається до повного відновлення, про що заявляють Російський союз експортерів зерна та Російська асоціація виробників добрив», — сказав Гутерреш.

За його словами, в межах угоди Європейський Союз зробив послаблення у дев'ятому пакеті санкцій, що дозволило, зокрема, розморозити активи російських компаній-виробників добрив.

«Ці регуляторні рамки, а також широка взаємодія з приватним сектором для пошуку спеціальних рішень у банківському та страховому секторах призвели до поступової нормалізації умов торгівлі з липня 2022 року, включаючи зниження страхових ставок і тарифів, а також протоколів для балкерних суден, і російські порти також залишаються в основному стабільними», — пояснив посадовець.

Натомість у листі йшлося про те, як сторони угоди створили індивідуальний механізм платежів для російського сільськогосподарського банку через JP Morgan поза системою SWIFT.

«У листі також зазначено, що Організація Об’єднаних Націй також тісно співпрацювала з ключовими російськими групами з виробництва добрив, щоб розблокувати активи, що становлять понад 70% заморожених активів у початковому списку, поданому нам Російською Федерацією в листопаді 2022 року. Більше того, ООН сприяла гуманітарним пожертвам добрив найбільш нужденним країнам Африки, долаючи значні складнощі цієї операції», — сказав Гутерреш.

Він наголосив, що Захід був готовий піти назустріч Росії навіть у питанні послаблення санкцій у фінансовому секторі.

«Російська Федерація виділила питання доступу до системи SWIFT для російського сільськогосподарського банку як ключовий фактор, що впливає на її рішення. У зв'язку з цим Організація Об'єднаних Націй нещодавно виступила посередником в обговоренні з Європейською Комісією конкретної пропозиції щодо надання можливості дочірньому підприємству російського сільськогосподарського банку відновити доступ до системи SWIFT. Ключовим елементом і політичною життєздатністю цієї пропозиції є те, що вона може бути реалізована в рамках наявних правил. І ми розглядаємо це як унікальне політичне відкриття, що випливає зі щирого бажання захистити глобальну продовольчу безпеку після 17 липня», — процитував генсек ООН свій лист до Путіна.

Нагадаємо, 17 липня Росія оголосила про призупинення «зернової угоди».

Так, перед цим, вранці 16 липня, останнє судно, яке йшло в рамках укладеної за посередництва ООН угоди, яка дозволяє безпечно експортувати українське зерно в Чорне море, вийшло з Одеського порту.

Додамо, що президент Володимир Зеленський заявив, що Україна готова продовжувати дію «зернової угоди». Однак для цього потрібна відповідь Туреччини та ООН.

Новини світу

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності