• Головна
  • Світ
  • Азербайджан закриває життєво важливу дорогу до Карабаху: у чому полягає суть конфлікту

Азербайджан закриває життєво важливу дорогу до Карабаху: у чому полягає суть конфлікту

Азербайджан закриває життєво важливу дорогу до Карабаху: у чому полягає суть конфлікту

Рішення було прийнято після того, як Червоний Хрест не зміг «вжити необхідних заходів для запобігання незаконним діям»

У вівторок, 11 липня, Азербайджан тимчасово закрив єдину дорогу, що з’єднує Нагірний Карабах із Вірменією, звинувативши вірменське відділення Червоного Хреста в контрабанді.

Закриття відбувається напередодні липневих переговорів за посередництва Європейського Союзу між лідерами двох країн, оскільки регіональні посередники Вашингтон, Брюссель і Москва відволікаються на саміт НАТО в Литві, пише Yahoo News.

«Пропуск через державний кордон «Лачин» тимчасово призупинено до розслідування фактів використання Червоним Хрестом своїх санітарних автомобілів для «контрабанди», - повідомили у державній прикордонній службі Азербайджану.

Рішення було прийнято після того, як Червоний Хрест не зміг «вжити необхідних заходів для запобігання незаконним діям», таким як контрабанда мобільних телефонів з Вірменії до Карабаху з використанням медичних транспортних засобів організації.

Раніше у квітні Азербайджан встановив прикордонний пункт на вході в Лачинський коридор, посиливши звинувачення Вірменії в «блокаді» Карабаху.

Натомість вірменське відділення Червоного Хреста наприкінці червня заявило, що Азербайджан блокує доступ до Карабаху через зростання стурбованості гуманітарною ситуацією в неспокійному регіоні.

Тоді як азербайджанські прикордонники через кілька днів повідомили, що рух через Лачинський коридор, який охороняють російські миротворці, було відновлено.

Так, останні події відбулися після багатомісячної блокади азербайджанськими екологічними активістами, яка, як стверджує Єреван, спричинила гуманітарну кризу та нестачу їжі та палива. Тоді Азербайджан наполягав на тому, щоб цивільний транспорт міг безперешкодно проходити Лачинським коридором. Водночас прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив у червні, що «гуманітарна ситуація в Карабасі різко погіршилася».

«Постачання продовольства в Карабах практично припинено, а пацієнтів не пускають на лікування в лікарні Вірменії. Дії Баку доводять, що Азербайджан проводить політику етнічної чистки в Карабасі», - сказав Пашинян.

Тоді як ще у лютому Міжнародний суд (ICJ) — вищий судовий орган ООН — зобов’язав Азербайджан забезпечити вільне пересування дорогами. Тоді скандальна Amnesty International заявила, що блокада Лачинського коридору «ставить під загрозу життя тисяч людей» у Карабасі.

До слова, Вірменія та Азербайджан вели дві війни за контроль над Карабахом, у 1990-х роках і знову у 2020 році.

Шість тижнів бойових дій восени 2020 року завершилися підтриманою Росією угодою про припинення вогню, згідно з якою Вірменія поступилася територіями, які вона контролювала десятиліттями. Так, Лачинський коридор шириною п'ять кілометрів обслуговується російськими миротворцями для забезпечення вільного проходу між Вірменією та Карабахом.

На спільному кордоні двох країн відбувалися часті зіткнення, попри поточні мирні переговори між Баку та Єреваном за посередництва Європейського Союзу та Сполучених Штатів.

Новини світу

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності