• Головна
  • Світ
  • Глобальне потепління: в ООН попереджають рекордні показники температури у 2027 році

Глобальне потепління: в ООН попереджають рекордні показники температури у 2027 році

Втім потепління має бути тимчасовим

Вчені попереджають, що в найближчі п’ять років світ майже напевно відчує нові температурні рекорди. Температура, швидше за все, зросте більш ніж на 1,5°C порівняно з доіндустріальним рівнем.

Про це йдеться в дослідженні Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО).

Зазначається, що перевищення критичного порогу в 1,5°C про, яке попереджали вчені, може мати жахливі наслідки. Втім, воно має бути лише тимчасовим.

Однак це означатиме помітне прискорення впливу людини на глобальну кліматичну систему та перекине світ на «незвідану територію», попереджає агентство ООН.

Згідно з Паризькою кліматичною угодою 2015 року країни зобов’язалися підтримувати глобальну температуру не вище, ніж на 1,5C вище доіндустріального рівня, після того, як науковці прийшли до висновку, що нагрівання вище цього рівня викличе каскад все більш катастрофічних і потенційно незворотних наслідків.

Професор Петтері Таалас, генеральний секретар ВМО, сказав: «Ця доповідь не означає, що ми назавжди перевищимо 1,5C, визначені в Паризькій угоді, яка стосується тривалого потепління протягом багатьох років. Однак ВМО б’є на сполох, що ми будемо перевищувати рівень 1,5C на тимчасовій основі все частіше».

Глобальна середня температура поверхні ніколи раніше не перевищувала порогу в 1,5C. Найвища середня температура за попередні роки була на 1,28°C вище доіндустріального рівня.

Нагадаємо, швидке танення антарктичного льоду уповільнює рух глибинних океанських течій. В свою чергу це може катастрофічно вплинути на клімат, спричинивши похолодання в Європі.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності