• Головна
  • Світ
  • Китай продовжує шпигувати за США: у небі поблизу Аляски американський винищувач збив невідомий об'єкт

Китай продовжує шпигувати за США: у небі поблизу Аляски американський винищувач збив невідомий об'єкт

Китай продовжує шпигувати за США: у небі поблизу Аляски американський винищувач збив невідомий об'єкт

Об’єкт був розміром з невелику машину, значно менше за ймовірно китайську повітряну кулю-шпигуна, збиту винищувачами ВПС минулого тижня біля узбережжя Південної Кароліни

У п’ятницю, 10 лютого, за наказом президента США Джо Байдена військовий винищувач збив невідомий об’єкт, що летів біля віддаленого північного узбережжя Аляски.

Про це повідомив представник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі, пише «Голос Америки».

За його словами, об’єкт було збито через те, що він летів на висоті близько 13 000 метрів і становив «обґрунтовану загрозу» безпеці цивільних польотів, а не на основі можливої інформації, що він міг вести спостереження. Водночас комерційні авіалайнери та приватні літаки можуть літати на висоті 13 700 метрів.

Кірбі заявив, що об’єкт був розміром з невелику машину, значно менше за ймовірно китайську повітряну кулю-шпигуна, збиту винищувачами ВПС минулого тижня біля узбережжя Південної Кароліни після того, як вона пролетіла над важливими військовими об’єктами континентальної частини США. Але ці два випадки свідчать про підвищене занепокоєння щодо програми розвідки Китаю. Натомість громадський тиск на Байдена змушує його більш жорстко до цього ставитись.

«Ми залишатимемося пильними щодо нашого повітряного простору. Президент вважає своїм обов’язком захист наших інтересів національної безпеки», — сказав Кірбі.

Зазначається, що Байдена проінформували про наявність об'єкта у четвер увечері після того, як два винищувачі провели спостереження. Так, прессекретар Пентагону, бриг. генерал Пет Райдер, повідомив журналістам наступного дня, 10 лютого, що винищувач F-22, який базувався на об’єднаній базі Елмендорф-Річардсон на Алясці, збив об’єкт за допомогою ракети «повітря-повітря» AIM-9X малої дальності, того ж типу, що використовувався, щоб ліквідувати повітряну кулю минулого тижня.

Об'єкт пролетів над одним із найбезлюдніших місць у країні: у двох найближчих громадах — Дедхорс і Кактовік — проживає близько 300 осіб. Але на відміну від повітряної кулі, яка могла шпигувати, і збиття якої транслювали наживо, ймовірно, мало хто бачив цей об’єкт, враховуючи морози на півночі Аляски у цій порі року.

Нагадаємо,  США розмістять у Японії модернізований підрозділ Корпусу морської піхоти. Він здатний вести вогонь протикорабельними ракетами з острова Окінава для стримування Китаю.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності